Opinion

”Framtidens material kommer från skogen”

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister. Foto: Teodor Axlund
Miljövänliga och slitstarka tyger kan bli resultatet av KTH-forskarnas superstarka trådar av cellulosa. Foto: Jörgen Appelgren

DEBATT. Tekniska genombrott visar att den svenska skogen kan utvecklas till en mängd nya material. En nationell forskningsplattform ska sätta fart på utvecklingen inom skogsnäringen, skriver näringsminister Mikael Damberg, rektorerna på KTH och Chalmers samt företrädare från skogsindustrin.

Publicerad

Tillsammans med regeringen satsar nu universitet och landets sex ledande skogsföretag stort för att bygga upp en nationell forskningsplattform. Målet är att skapa banbrytande forskningsresultat som kan omsättas till högteknologi inom skogsnäringen och bidra till att klara klimatutmaningen.

Skogen har i århundraden spelat en central roll för Sveriges ekonomi. Skogen är fortfarande vår främsta naturresurs och Sveriges landyta är till 70 procent täckt av skog. Vi vill att skogsnäringen ska fortsätta att driva landets ekonomi framåt under kommande årtionden och då måste den anpassas till en ny tid. En sådan omställning är samtidigt avgörande för att nå ett hållbart samhälle, med minskade utsläpp och förnyelsebara material och produkter.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här