Opinion

”Framtida välfärd i skymundan i valdebatten”

Nina Ekelund, programdirektör Hagainitiativet Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen Johan Kuylenstierna, chef Stockholm Environment Institute Johan Rockström, chef Stockholm Resilience Centre Anna Borgeryd, styrelseordförande Polarbröd Foto: TT

DEBATT. Vissa frågor borde vara parti- och generationsöverskridande, precis som demokrati, säkerhet och mänskliga rättigheter. Hit hör vår förmåga att hållbart förvalta de livsavgörande förutsättningarna för välfärd och utveckling, nämligen världens ekosystem och ett stabilt klimat. Det skriver Johan Kuylenstierna, Johan Rockström, Nina Ekelund, Anna Borgeryd och Svante Axelsson.

De flesta partier säger att miljö- och klimatfrågorna är prioriterade i EU-valrörelsen, men i verkligheten ser det tunt ut i de partipolitiska debatterna. Allt fler människor lyfter fram betydelsen av att göra val som inte bara gynnar oss som enskilda individer eller länder på kort sikt, utan val för allas och kommande generationers rätt till god försörjning och positiv utveckling.

En viktig fråga är på vilka grunder långsiktiga såväl som kortsiktiga beslut fattas och hur detta bidrar till att forma det samhälle vi vill att våra barn och barnbarn ska växa upp i.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här