Opinion

”Förvirrat om elnätsavgifterna”

Foto: Pixabay

REPLIK. Bryntse vill att elnätstarifferna ska tillfredsställa hans personliga patos för energieffektivering och småskalig lokal elproduktion. Han vill ändra en av rikets mest komplexa lagar på 3 månader. Naivt är en underdrift, skriver elkraftingenjören Lennart Nilsson.

I Ny Teknik går Göran Bryntse i ett förvirrat resonemang till angrepp mot elnätsavgifterna. Bryntse menar att de är på tok för höga och att den fasta delen i tarifferna motverkar energieffektivisering. Vidare anförs att elnätsavgiften ska regleras mot ett tak om max 30 öre per överförd kWh, och att Ellagen ska ändras i denna riktning.

Elnätsverksamhet är ett monopol och bygger på självkostnadsprincipen med ett tillägg för skälig avkastning. Det är korrekt att elnätsavgifterna realt ökat under senare år. Statsapparaten via Energimarknadsinspektionen, EI, har lagt en mängd nya krav på elnätsbolagen. Månadsvis avläsning, tak för maximal avbrottstid, tak för antal avbrott per kund, inrapportering av avbrottsstatistik för varje enskild kund, inrapportering av risk- och sårbarhetsanalyser, krav på kvalitet i spänning, etc.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här