Opinion

”Försvarsföretagen beroende av export för sin överlevnad”

Robert Limmergård, generalsekreterare Säkerhets- och försvarsföretagen
Varje land har ställt nya krav på stridsfordon CV90. Utan internationella samarbeten hade Sverige aldrig fått ett sådant modernt fordon till en sådan låg kostnad, enligt debattören.

DEBATT. Försvarsföretagen i Sverige kommer inte att kunna ingå i internationella forsknings- och utvecklingsprojekt om vi har exportkontrollregler som kraftigt avviker från våra samarbetsländer, skriver Robert Limmergård, generalsekreterare för Säkerhets- och försvarsföretagen.

Som en konsekvens av försvarsbeslutet 2015 beslöt regeringen att tillsätta en försvarsforskningsutredning under Björn von Sydows ledning. Det var över 15 år sedan detta genomfördes sist. Utredningen måste därför beakta en rad nya parametrar som påverkar försvarsforskningen.

För det första har Sveriges säkerhetspolitiska omvärldsmiljö försämrats. Försvarets förmåga att kunna hantera en kvalificerad motståndare ska därför öka. Det kräver att de plattformar och system som Försvarsmakten använder ligger i teknologins yttersta framkant. Luftförsvar, undervattensförmåga, telekrig och cyber är områden som kommer att behöva prioriteras tydligare. En stark nationell försvarsforskning fokuserad på innovation och teknikutveckling blir därför allt viktigare i ljuset av det försämrade säkerhetspolitiska läget.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här