Opinion

"Forskningen måste få vara fri"

Det finns ingen motsättning mellan fri forskning och utveckling, tillväxt och välfärd. Dessa begrepp är istället starkt beroende av den fria forskningen. Det skriver Arne Söderqvist, matematiklärare vid KTH som ett svar på en dabattartikel av tre företrädare för Sveriges Ingenjörer.

Tre representanter för Sveriges ingenjörer bemötte i en debattartikel i Ny Teknik ett inlägg av forskningsminister Tobias Krantz och krävde mer målinriktad forskning på den fria grundforskningens bekostnad. Man krävde att den skattefinansierade forskningen ska fokusera på tillväxt och sysselsättning, med syftet att bidra till utveckling, tillväxt och välfärd.

Detta krav kan till en början synas vara förnuftigt. En stunds eftertanke ger dock vid handen att en stor del av vårt välstånd grundar sig på förutsättningslös forskning utan någon specificerad målsättning. Forskningsrön har implementerats i olika verksamheter av kreativa personer inom olika professioner. Det finns exempel på att detta tagit hundratals år och det finns också exempel på omedelbar nytta.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här