Forskning som rusar iväg

2012-02-07 23:00  
Håkan Abrahamson, t f redaktionschef.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Nedläggningen av Astra Zenecas forskning inom neurovetenskap i Södertälje rörde upp känslorna i Forskarsverige förra veckan. Kanske inte så mycket för att 1 200 kvalificerade forskare blir av med jobbet. Deras kvalifikationer räcker sannolikt för att göra dem attraktiva på annat håll.

Snarare är det oron för hur forskningsklimatet i stort ska påverkas. På nyhetsplats i den här tidningen talar Ingenjörsvetenskapsakademiens vd Björn O Nilsson om vikten av att ha stora forskningsintensiva företag i närheten av den forskning som äger rum vid universitet och högskolor. Det blir en korsbefruktning som är värdefull för alla parter, inte minst för forskarna själva.

Martin Andersson, som studerat konsekvenserna av att lägga ned forskningsintensiv verksamhet, pekar på den roll som stora företag har som inkubatorer för nya små kunskapsintensiva företag. Astra Zeneca har varit en viktig spindel i nätet, och nu försvinner en betydelsefull aktör i innovationssystemet.

***

Ett forskningsprojekt som hotar bli en gökunge i det europeiska forskningsboet är fusionsreaktorprojektet Iter. Från att ursprungligen ha haft en budget på 5 miljarder euro bedöms kostnaden för anläggningen nu ha ökat till närmare 16 miljarder euro. EU kämpade hårt för att denna internationella forskningsanläggning skulle hamna i Europa. Japan var ett alternativ. Men 2005 avgjordes frågan och alla inblandade parter, EU, Ryssland, USA, Kina, Indien, Sydkorea och Japan, enades om att Iter skulle byggas i Cadarache i södra Frankrike. EU tog på sig att finansiera 45 procent av bygget.

Nu skenar kostnaderna och ännu har inte bygget av själva fusionsreaktorn kommit i gång. Samtidigt varnar allt fler röster för att Iter hotar äta upp anslagen till andra forskningsprojekt inom EU.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt