Forskning och teknik när läget är spänt

2015-01-28 07:32  
Ny Tekniks chefsredaktör Susanna Baltscheffsky.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Flygplatsen i Donetsk är sönderbombad. Pro-ryska separatister forstätter ockupationen av myndighetsbyggnader i staden. Regeringen i Kiev skickar in tiotusentals soldater till östra Ukraina.

Spänningarna i den här delen av världen ökar igen. Tonläget mellan Ryssland och Ukraina hårdnar, likaså mellan öst och väst. EU är berett att trappa upp med fler ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

Men samtidigt pågår mångåriga samarbeten mellan ”fienderna”, som är värda att uppmärksamma och som visar att det inte är enbart iskyla som råder. Ett exempel är den internationella rymdstationen, ISS, som Christer Fuglesang kal­lade för ”ett av de stora fredsprojekten” vid konferensen Folk och Försvar nyligen.

Rymdsamarbetet uppstod efter Sovjetunionens fall. USA ville bygga en ny rymdstation men hade svårt att motivera kostnaden. Ryssland ville, men hade ont om pengar. Att bygga ISS tillsammans har tvingat Ryssland och USA att samarbeta. Christer Fuglesang är övertygad om att rymd­stationen har haft betydelse för avspänningen mellan de två supermakterna och påminner om att ISS var nominerad till Nobels fredspris i fjol.

Även i frågor om Arktis är det angeläget att samarbetet med Ryssland fortsätter i god anda. Det poängterade Stefan Löfven tillsammans med de finska och norska statsministrarna i en debattartikel i DI förra veckan.

Det var också en återkommande punkt vid konferensen Arctic Frontiers i Tromsö förra veckan.

De ekonomiska möjligheterna i Arktis är så stora att alla medlemsländer Arktiska rådet ­bemödar sig om att finna gemensamma lösningar. Hur oljeutsläpp ska undvikas, flyttfåglar skyddas, turismen regleras och miljöregler införas är frågor som manglas i Arktiska rådet, där Ryssland är en tung spelare.

Så länge det finns ett samtal om gemensamma angelägenheter, så finns det människor med relationer till varandra, trots att deras politiska ledare är i konflikt. Där spelar forskning och teknisk utveckling en viktigare roll än vad som har uppmärksammats hittills.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt