Opinion

”Förnybara elen klarar sig på sikt utan stöd”

Mattias Wondollek

REPLIK. Ingen ny elproduktion kan i dag stå helt på egna ben om de miljömässiga aspekterna ska vägas in. Den förnybara elen är däremot på god väg och kommer på sikt klara sig helt utan stöd, skriver Mattias Wondollek Svensk vindenergi.

Vi delar debattörernas uppfattning om att en långsiktigt stabil och hållbar energiförsörjning till rimliga priser är av största vikt för människor och företag i Sverige. Just därför är det viktigt att vi i enlighet med regeringens önskemål bygger ut det tredje benet i kraftförsörjningen.

För att bromsa klimatförändringarna behöver bensin- och dieselbilar bytas ut mot renare elfordon. Uppvärmning kommer i allt större utsträckning ske med effektiva värmepumpar. I båda fallen är det förnybar el som kan stå för försörjningen av den rena och utsläppsfria elen. Debattörerna menar att vi redan i dag har en klimatvänlig elproduktion och att en kraftig vindkraftsutbyggnad inte gör någon nytta. Vad de då glömmer är att varken el eller elproduktionens utsläpp stannar vid nationsgränserna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här