”Förebilder i klassrummet gör skillnad”

2012-03-04 09:15  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Näringslivet måste ta sitt ansvar och ge sig ut skolorna, visa upp sig och berätta vilka möjligheter som finns, det anser Anders Wallqvist och en lång rad representanter för den ideella organisationen Transfer.

Intresset för teknik, naturvetenskap och IT är stort i svenska gymnasieskolor och Arbetsförmedlingen har över 68 000 vakanta teknik- och ingenjörsjobb i sin databas. Ingenjörssamfundet tror att årets 10 000 sökande till ingenjörsutbildningar inte räcker för att stilla behovet hos förbundets medlemmar. Samtidigt är 353 000 svenska medborgare arbetslösa, varav 125 000 är mellan 15-24 år.

Arbetskraften finns där ute. Men trots internet, smartphones och ett överflöd av platsannonser har de en mycket begränsad kunskap om tänkbara jobb och utbildningsmöjligheter.

Teknikdelegationens betänkande, SOU 2010:28, målar en dyster bild av söktrycket på tekniska och naturvetenskapliga utbildningar, men framhåller samtidigt att detta inte behöver betyda att unga saknar ett intresse för dessa områden. Snarare är intresset stort för ny teknik och naturvetenskaplig forskning hos unga. Det handlar istället om att intresset inte kanaliseras till utbildning och karriär inom dessa områden.

För att komma till rätta med detta behövs fler förebilder från företagen. Näringslivet måste våga visa upp sig för våra unga och berätta vad de vill ha. Kontakten mellan elever och arbetslivet är ytterst begränsad och det kan rimligen inte ligga enbart på skolans axlar att jaga företagen. Landets företagare måste ta sitt ansvar för landets långsiktiga kompetensförsörjning.

I en artikel i Ny Teknik den 18 januari 2012, beskrivs hur 25 tekniktunga storföretag med ett lovvärt engagemang, försöker stimulera unga till en karriär inom ingenjörs- och teknikyrken. Här påstods bland annat att 16 av 25 företag samarbetar med Transfer. I själva verket är det bara fyra av 16. Ytterligare några fler kan ha anställda som föreläser, men i stort är det 4 av 25, inte 16 av 25 som aktivt stöttar organisationen. Oavsett stödet, är det beklagligt för deras egen skull, om 12 företag tror sig arbeta med frågorna trots att de inte gör det.

Flera organisationer och företag bedriver innovativa insatser för att hitta och uppmuntra nya talanger. Branschorganisationen Teknikföretagen är en av dem. Även organisationer som UF, Mattecentrum, Finn Upp och Tekniksprånget har utvecklat effektiva metoder för att nå dagens ungdomar.

Så, för att inte tala enbart i egen sak; stötta vilka ni vill av de organisationer som finns, bara ni börjar nu. Allt handlar om hur vi på sikt utbildar rätt och att vi gör det till det näringslivet behöver. Och då måste ni vara med.

Är ni med?

Anders Wallqvist, ordförande Transfer Sverige, vd Nowa Kommunikation

Lars Kry, koncernchef Proffice

Johan Sjökvist, vd Starcom

Sam Aston, vd Epsilon Information

Tord Hellmark, vd Allimark, grundare John Bauer gymnasierna

Annika Vannerberg, förvaltningschef Halmstad Kommun

Mattias Bergkvist, platschef Göteborg Atea

Jessica Grundström-Ahldin, kundansvarig, Stampen Relationer & Affärer

Torbjörn Claesson, verksamhetsstrateg i Göteborgs Stad Utbildning

Annika Kronwall, rektor NV- programmet Karolinska skolan, Örebro

Christer Bengtsson, innovationspolitisk expert, Svenskt Näringsliv

Samtliga har styrelseposter i Transfer eller i deras regionala organisationer.

Nätverk med 3 500 föreläsare

Transfer är en ideell organisation som arbetar för att minska avståndet mellan skola och arbetsliv. Transfer består av en nationell paraplyorganisation och för närvarande fyra regionala organisationer: Syd, Väst, Stockholm-Uppsala och Mälardalen. Sedan starten år 2000 har våra föreläsare haft över 14 000 föreläsningar. Idag har vi närmare 3 500 föreläsare i nätverket och möter årligen 85 000 elever. För att möta näringslivets behov fokuseras på att få ut fler föreläsare inom entreprenörskap, teknik, naturvetenskap och IT.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt