Opinion

”Följ reglerna så blir huset säkert”

Mehdi Nodehi
De hus som hittills byggts av bildäck - som fylls med jord och sand, aluminiumburkar, bortkastade glasflaskor, plåtdelar, stenar och lera - är av helt olika fason. Inget är det andra likt.
De flesta husen finns i katastrofdrabbade områden i utvecklingsländer som saknar fungerande el och avlopp liksom färskvatten.
Tomater, bananer, meloner, svampar och kryddor tillhör det som brukar odlas i växthusen.
Vatten från regn och snö tas om hand och renas eller går till dusch eller toalettspolning, alternativt till bevattning av det inbyggda eller det utanför liggande växthuset.
Michael Reynolds originella hus har byggts i flera amerikanska delstater, i Kanada, på Haiti, Jamaica, i Sierra Leone, Storbritannien, Frankrike, Nederländerna och Norge.

DEBATT. ”Låt oss ta lärdom av de tidigare misstag som begåtts och inte göra om dem gång på gång. Våra sätt att bygga ska avlasta både dem som bor i husen och vår planet”, skriver Mehdi Nodehi, Earthship Sweden i sin slutreplik.

Publicerad

Centralt i Earthship Biotecture konceptet är principen att bygga helt självförsörjande bostäder som ska avlasta konsumenten från bland annat stressen kring dyra elräkningar och uppvärmningskostnader, samt avlasta planeten från miljödestruktiva processer såsom förbränning av fossila bränslen med mängder av koldioxidutsläpp.

Detta uppnår man genom att tillämpa följande sex grundprinciper när man bygger:
1. Huset skall skörda egen elektricitet lokalt via sol och vind och lagra dessa i batterier för senare användning.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här