”Följ reglerna så blir huset säkert”

2011-09-15 07:46  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. ”Låt oss ta lärdom av de tidigare misstag som begåtts och inte göra om dem gång på gång. Våra sätt att bygga ska avlasta både dem som bor i husen och vår planet”, skriver Mehdi Nodehi, Earthship Sweden i sin slutreplik.

Centralt i Earthship Biotecture konceptet är principen att bygga helt självförsörjande bostäder som ska avlasta konsumenten från bland annat stressen kring dyra elräkningar och uppvärmningskostnader, samt avlasta planeten från miljödestruktiva processer såsom förbränning av fossila bränslen med mängder av koldioxidutsläpp.

Detta uppnår man genom att tillämpa följande sex grundprinciper när man bygger:

1. Huset skall skörda egen elektricitet lokalt via sol och vind och lagra dessa i batterier för senare användning.

2. Huset skall skörda och rena eget vatten (dricksvatten innefattat) via regn och smältsnö.
3. Avloppssystemet ska behandlas på plats via väl beprövade inneslutna system.
4. Inomhustemperaturen ska optimeras via principen ”termisk massa”. Detta fenomen värmer upp huset på vintern och kyler ner det under sommaren, utan tillförd värme eller luftkonditionering.
5. Ett inbyggt växthus riktat mot söderläge ska finnas anslutet till ett självbevattnande odlingssystem för produktion av egenodlade ekologiska råvaror.
6. Slutligen ska husen helst byggas av biprodukter från det moderna samhället, bl.a. burkar, bildäck, glas, dels för att återbruka dessa (minska sophögen) och dels för att göra bygget än mer kostnadseffektivt för konsumenten.

Alla dessa principer är väl beprövade och grundas på minst 30 års direkt erfarenhet samt 40 års forskning och utveckling inom Biotecture (Biotektur på svenska). Biotektur som är en sammanslagning av arkitektur och biologi, där man tillämpar biologiska principer i arkitektoniska lösningar , till exempel kretsloppbaserad energi-, värme-, vatten-, avfalls- och avloppssystem).

Det är väldigt underligt att artikelförfattarna helt förbiser alla dessa fakta och istället väljer att helt utan vetenskaplig grund kritisera hela byggkonceptet, baserat på egna åsikter kring icke essentiella fragment av helhetskonceptet.

Den vetenskapliga litteraturen, som artikelförfattarna uppenbarligen inte läst eller tagit till sig, förklarar bland annat att uttjänta bildäck har suttit monterade på bilar och därför exponerats för luft, vatten och friktion under väldigt höga temperaturer och under väldigt långt tid. Därmed har dessa vädrats ur under extrema förhållanden och har sannolikt inte något PAH, eller andra flyktiga ämnen kvar att släppa ifrån sig. Därför använder man alltså idag, även i konventionella hus, återvunna bildäck i inomhusmiljöer i form av bland annat isoleringsmaterial, golvmattor och utfyllnadsmaterial i färg.

Rapporten från KI som jag refererade till handlar förresten om PAH i allmänhet och absolut inte om osannolika kvarlevor av PAH i uttjänta bildäck som artikelförfattarna vill antyda.

När man bygger Earthships så innesluter man dessutom däckmaterialet helt i jord och adobe (som är en lerblandning av mest jord, lite sand och stråmaterial) från alla håll, runt hela däcket. Med hänvisning till detta samt rapporten från Karolinska institutet som fastställer att PAH är helt orörlig i jord, så finns det därför absolut ingen som helst risk att något eventuellt kvarvarande PAH från det uttjänta däckmaterialet kan läcka ut i inomhusluften, eller någon annanstans.

Det är högst oansvarigt att inte ta del av den uppsjö av information som finns om Earthshipkonceptet i sin helhet, och de vetenskapliga rapporter som finns om uttjänta bildäck, innan man formar kritiska artiklar och sprider dessa. Om det är något misstag som tidigare begåtts så är det just att man inte prioriterat ett ansvarstagande gentemot medmänniskans hälsa, utan istället låtit andra intressen komma före.

Låt oss verkligen ta lärdom av de tidigare misstag som begåtts och inte göra om dem gång på gång.

Mehdi Nodehi

Biokemist, entreprenör, visionär

Ordförande i Earthship Biotecture Sweden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL