Fler ingenjörer är bra för Sverige

2010-09-28 23:00  
T f chefredaktör Jan Huss.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

När jag härförleden hyllade tankarna på 1 000 nya ingenjörer inom kärnenergisektorn hörde genast en del nervösa läsare av sig.

<p>Inte för att vi skulle få ökad kunskap inom ett ifrågasatt område och därmed kanske få svårare att säga nej till ytterligare kärnkraft. </p> <p>Nej, de som hörde av sig var oroliga för vad en satsning på fler svenska ingenjörer skulle göra med lönenivåerna inom skrået. Flera hänvisade till läkarkåren och hävdade att det tack vare ett konstant underskott av kompetent personal på våra sjukhus gick att leva gott som läkare i Sverige. Något liknande borde göras med ingenjörskåren, tyckte de. Det borde snarare bli färre än fler ingenjörer. De hade räknat på det.</p> <p>I det här numret uppmärksammar vi ett hotande underskott på ingenjörer i Sverige. I Tyskland hotas bilindustrin och eftersom bristen på ingenjörer inte löses med ett snäpp med fingrarna har finansfolket noterat att biltillverkarna flyttat forskningsavdelningarna till sina utländska fabriker. Det, däremot, gick med ett snäpp!</p> <p>På Ny Tekniks webbforum har frågan diskuterats de senaste dagarna och det förefaller vara en enåsiktsfråga varför jag strävsamt förbereder mig på mer läsarkontakt i veckan.</p> <p>Jag ser nämligen liknelsen till läkaryrket lite från sidan. Användarsidan. Som patient vill jag bli mottagen av en skog av kompetent personal på sjukhusen. Och som medborgare i Sverige ser jag samhällsnyttan av framgångsrika, innovativa företag. Chansen att få just det ökar med antalet ingenjörer. </p> <p>Helst välavlönade, naturligtvis.</p>

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt