”Fjärrvärmen är bäst för miljön”

2016-03-01 14:00  
Foto: Alamy

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LÄSARBREV. Med en ordentlig miljöprövning hamnar fjärrvärmen på första plats. Miljöbalken ska gå före krass ekonomi, skriver Hans Zetterling.

Problematiken är inte helt enkel men jag tycker att miljöhänsynen, som också nämns i inlägget från Konkurrensverkets generaldirektör, ska gå i första hand.

Finns det ett utbyggt fjärrvärmenät ska man i första hand ansluta sig till detta. Fjärrvärmen består ofta av spillvärme från industri eller från diverse avfallsbränslen, som normalt inte ger ett bidrag till utsläpp av koldioxid.

Att varje villa ska installera någon form av värmepump eller jordvärme ökar elförbrukningen (att omvandla el till värme är egentligen ett slöseri). Fjärrvärmen ger andra fördelar såsom låga drifts- och servicekostnader för brukaren.

Andra ”storskaliga” lösningar såsom kommunalt VA-system är alltid fördelaktigt från miljösynpunkt.

Jag tror att om en ordentlig miljöprövning görs av miljömyndigheten i varje enskilt fall så skulle fjärrvärmen komma på första plats.

Konkurrenslagstiftningen i all ära men miljöbalken bör ha företräde framför krass privatekonomi.

Hans Zetterling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt