Fiskestövlar inte nog mot översvämning

2014-02-19 11:57  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Det ena djupa lågtrycket efter det andra dånar in över de brittiska öarna från Atlanten. Där byar ligger under vatten klär sig översvämmade människor som flugfiskare i vadarstövlar och försöker skydda sina hus så gott det går med sandsäckar.

Vägar ligger under vatten, bilar och tåg kommer inte fram. Hundratusentals hem har drabbats av långvariga strömavbrott. Människor har dött. Mängderna regn som fallit över England och Wales är sannolikt rekord för de senaste 248 åren.

Samtidigt drar iskyla ner över östra och sydöstra USA och orsakar isregn så långt söderut som South Carolina och Georgia.

I Kalifornien pågår den värsta torkan på över hundra år. Boskapsägare tvingas nödslakta sina djur när vattnet obönhörligt tar slut. President Obama har lovat att skjuta till över en halv miljard kronor i extra ekonomiskt stöd till Kaliforniska lantbrukare.

En given fråga är om den ökade halten koldioxid i atmosfären har någon roll i det som verkar vara ett väderkaos över flera kontinenter.

Brittiska meteorologiska institutet, Met Office, beskriver i en färsk rapport hur samma jetströmmar kan spela roll för ovädren i USA och Storbritannien. I bakgrunden kan det vara år av stigande havstemperaturer i Stilla havet norr om Australien som ger en extra skjuts av luftfuktighet och energi in i de system som utvecklas till oväder i USA och Storbritannien.

Men sambanden är inte entydiga. Meteorologernas svar är att det inte går att säga att en enskild storm, torka, isregn eller värmebölja beror på ett förändrat klimat. Däremot visar klimatforskningen att vädret kommer att bli mer oförutsägbart när mer och mer koldioxid och andra växthusgaser lagras i atmosfären.

Med en brutal tydlighet visar årets alla ovanliga väderhändelser hur oflexibelt vi har byggt våra samhällen. Att ställa om till ett hållbart samhälle kräver alltså inte bara en uppsjö av kreativa energilösningar. Även byggnader, vägar, elnät och annan infrastruktur måste anpassas till extrema väder. Behovet av tekniska innovationer är stort.

Flugefiskestövlar är ingen hållbar lösning.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt