”Fel fokus i Peter Erikssons strategi”

2017-06-14 11:32  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Verklig digitaliseringen sker först när allt är digitalt, systemen, sättet att arbeta och göra affärer eller ge service. Det innebär också att lära om och tänka nytt. Om detta hittar vi ingenting i ministerns digitaliseringsstrategi, skriver Hans Werner och Sverker Brundin på Radar Ecosystem Specialists.

Många tror att digitalisering handlar om gränssnitt, om appar, e-handel och api:er. Eller att det är en fråga om teknikval som 5g, Internet of Things eller artificiell intelligens (AI). Men tekniken är bara ett av många verktyg och gränssnitten bara första steget.

Den verkliga digitaliseringen sker när allt är digitalt, systemen bakom hemsidan, sättet att arbeta, att göra affärer eller ge service till medborgarna. Det är också att lära om, att tänka nytt och ändra sin inställning till hur saker och ting brukar ske. Om det hittar vi ingenting i digitaliseringsministern Peter Erikssons digitaliseringsstrategi.

Vi läser i strategin att digitalisering är bra eftersom det leder till ett mer hållbart samhälle. Smarta städer och smarta transportsystem gör att vi kan förbättra miljön. Vi kan också spara resurser i glesbygden med digital vård så att mycket kan skötas på distans. Innovativa företag har en möjlighet att öka Sveriges export. Det har också EU:s digitala agenda, där Sverige bör vara aktivt så att handeln över gränserna gynnas.

Digitaliseringen kräver samtidigt större kompetens enligt digitaliseringsstrategin. Det finns ett ökat behov av utbildning inom till exempel bibliotek, grundskolan, högskolan och universiteten. Dessutom behöver samhället se till att medborgarnas säkerhet och personliga integritet tas tillvara så att förtroendet för det digitala samhället upprätthålls.

Inget av detta är fel. Men att skolan ska hänga med sin samtid och rusta eleverna med de verktyg och den kunskap de behöver för att möta verkligheten där ute är en självklarhet. På samma sätt som att de behöver lära sig engelska eller såga av en planka. Självklart ska regeringen driva en politik som gynnar svenska företag och leder till att fler människor kommer i arbete. Eller se till att vi hushållar med våra resurser på ett sätt som är gynnsamt både ur ett ekonomiskt och ur ett miljömässigt perspektiv. Men det behövs inte en digitaliseringsagenda för att driva den politiken. Det är näst intill oansvarigt att ta upp det i sammanhanget.

Internationella studier visar att de företag som har visat störst värdetillväxt under de senaste 10–15 åren bygger verksamheten på en plattform av aktörer, partner och kunder. Deltagarna i nätverket genererar värdet. Klassiska exempel är företag som Uber, Airbnb och Facebook.

De företag som lyckas bäst är de som tar digitaliseringen hela vägen. Det visar vår rapport ”Radar innovation i en realtidsekonomi – The Power of Flows”. Vinnarna digitaliserar affärsprocesserna, är realtidsdrivna och gör interaktion möjlig på helt nya sätt. Det kräver engagemang från toppen av organisationen och ny kompetens på alla nivåer inom områden som information, flöden och integration.

Inget av det som sägs i regeringens digitaliseringsstrategi handlar om processerna. Men det är just de som kan skapa produktivitet och effektivitet och få något att hända.

Exempel är smarta elnät som kontinuerligt analyserar data i realtid och flaggar för kunden om exakt användning och när priset är som mest optimalt så att användningen kan styras om. I ett sant digitalt samhälle talar Försäkringskassan om för dig när det är dags att ta föräldraledigt, istället för att du talar om det för Försäkringskassan.

Myndigheternas service mot företag och medborgare måste kapitalt förändras. Digitalisering är att göra kärnprocesserna enkla och föreslående, inom allt från skola till sjukvård. Det är värt att lägga skattepengarna på.

Det är bra att regeringen gör någonting och det nya digitaliseringsrådet verkar kompetent. Men det kräver ett totalengagemang på processidan för att nå hela vägen fram. Sverige är på intet sätt ledande på digitalisering. Jämför till exempel med länder som Danmark, Estland och Nederländerna.

Nu hoppas vi att regeringens nya digitaliseringsråd ska ta tag i den verkliga digitaliseringen. Och att det kommer en digitaliseringsmyndighet med mandat och medel för att åstadkomma stora förändringar. Sverige behöver det.

Hans Werner, vd och analytiker, Radar Ecosystem Specialists.

Sverker Brundin, analytiker och innehållsansvarig, Radar Ecosystem Specialists.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt