Fel fokus i klimatdebatten

2011-06-21 23:00  
Norbert Andersson, bilreporter. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Utsläppen för uppvärmning och transporter kan sänkas till en liten bråkdel av dagens nivå. Det visar experimentet med klimatfamiljen, som lyckades minska sin belastning på miljön genom att resa, bo och äta klimatvänligt.

<p></p> <p>Inom uppvärmning och transporter har det också skett en teknisk omvälvning de senaste åren.</p> <p>Värmepumpar, superisolering, värmeåtervinning och solpaneler skapar hus som förbrukar ytterst lite energi.</p> <p>Och bilindustrin satsar årligen hundratals miljarder kronor på att utveckla allt bränslesnålare bilar och bilar som går på el eller andra förnyelsebara energikällor.</p> <p>Både företag och konsumenter tvingas betala för att inte klimatet ska löpa amok.</p> <p>Men inom ett område låter politikerna utsläppen av klimatförstörande gaser bara fortsätta att utvecklas, nämligen jordbruket. Tillika med hjälp av enorma subventioner.</p> <p>Djurhållning och foderproduktion håller på att bli den största faran för klimatet, nu när uppvärmning och transporter minskar i betydelse. Vår klimatfamilj lyckades med teknikens hjälp bli miljövänner inom boende och transporter. Men för att nå samma mål på matens område tvingades de till ensidig vegankost.</p> <p>Det kvittar om vi så släcker alla lampor och skrotar alla våra bilar - så länge köttproduktionen fortsätter som i dag kommer utsläppen av klimatpåverkande gaser att öka. De senaste 20 åren har köttkonsumtionen i Sverige stigit med 50 procent, och i tidigare u-länder ökar den ännu snabbare.</p> <p>Det stora hotet mot klimatet tycks inte vara att alla kineser och indier börjar köra bil. Hotet uppstår när de alla börjar äta kött i samma utsträckning som vi, och nötkött tillverkat enligt samma miljöförstörande metoder.</p> <p>Då kvittar det hur duktiga vi är på att hantera utsläppen från transporter, industrier och fastigheter. Ändå har fokus i miljödebatten under senare år legat på bilism och elproduktion.</p> <p>Det är hög tid att vidga perspektivet.</p>

Norbert Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt