Falkvinge: Bitcoin låter oss sköta jobbet själva

2011-08-23 06:34  
Pengarna ligger fysiskt på din egen dator i form av kryptonycklar som bitcoinnätverket vet har ett värde, skriver Rick Falkvinge. Foto: Colourbox

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. ”En teknik som kommer att sopa mattan med hela bankindustrin och göra den onödig nästan över en natt.” Med den alternativa kryptovalutan Bitcoin kan vi sköta transaktionerna själva, när vi vill och utan dyra mellanhänder, enligt Rick Falkvinge.

Först drabbades postverkets distributionsmonopol av nätet när folk upptäckte att de inte behövde köpa frimärken längre. Därefter blev upphovsrättsindustrins distributionsmonopol helt överkört. Som tredje och relativt nyblivet offer hittar vi den gamla centraliserade journalistiken med sin kontrollerade nyhetsdistribution. Som fjärde och blivande offer står en informationsdistribution som ingen tänkt på i termer av information: samhällets pengar.

Vi använder visserligen kontanter friskt och ledigt i dagligt bruk, men det mesta av vår pengahantering sker på andra sätt än via sedlar och mynt. Vid en stunds reflektion är det ett underverk att det faktiskt finns en industri som kan ta 500-600 kronor om året för att hålla en siffra - vår kontoställning - i en vanlig databas åt oss, och att kunna skicka och ta emot något dussin meddelanden i månaden med tillhörande belopp. Hur kan det vara möjligt att man fortfarande behöver betala för en så banalt enkel informationstjänst?

Det finns ett engelskt uttryck som heter "regulatory capture". Det innebär att en industri genom lobbying och annat opinionsarbete lyckas skriva in sin egen verksamhet så hårt i lagböckerna att ingen kan eller får konkurrera med dem, och på så vis garantera sin egen marknad genom regleringar. Om någon industri verkligen lyckats med detta, så är det bankväsendet. Upphovsrättsindustrin jobbar hårt på det, men är rena amatörer i jämförelse.

Därför är det särskilt glädjande att se en teknik som kommer att sopa mattan med hela bankindustrin och göra den onödig nästan över en natt.

Tekniken kallas för distribuerad kryptovaluta, och den variant som jag har tittat på heter bitcoin. Första gången man skickar ett par kronor till Indien på en söndag och mottagaren ser pengarna omedelbart känns nästan magiskt. Ingen utom jag visste att jag skickade pengar, ingen utom mottagaren och jag kunde se att han fick dem. Med det gamla banksystemet lönade det sig inte att göra överföringar på mindre än ett par hundralappar, och de tog alltid flera dagar. Där fanns bankdagar. Öppettider! Här finns det en frivillig transaktionsavgift på ungefär fyra öre.

Att hantera pengar över hela världen blev plötsligt lika enkelt som att hantera sin mail: ta emot, skicka, sortera, ha överblick. Det nya är att det inte finns någon central kontrollpunkt som bestämmer över dina pengar eller ens över valutan som sådan. Ingen kan frysa ditt bankkonto, och ingen centralbank kan starta sedelpressarna för att betala av statsskulden. Pengarna ligger fysiskt på din egen dator i form av kryptonycklar som bitcoinnätverket vet har ett värde.

Tekniken har dessutom stora likheter med kontanter i det att den nästan är helt anonym, vilket gör oss privatlivsentusiaster glada. Med det viktiga tillägget att de här kontanterna kan skickas över avstånd.

Banker och kreditkortsföretag har tagit mellan tre och fem procent av varje inköp vi gjort i affärer bara för att hantera några ettor och nollor. På varje inköp! Plötsligt finns det ett alternativ som gör att handeln kan kapa bort hela den här mellanhanden mellan oss och dem.

Gissa hur många ursäkter bankerna kommer att hitta på för att försöka förbjuda Bitcoin?

Rick Falkvinge

Grundare av Piratpartiet och föreläsare om informationspolitik

Mer om: Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt