Opinion

”Europas utsläppsrätter på avvägar”

DEBATT. Endast en dryg vecka efter ratificeringen av Paris-avtalet är Europaparlamentet på god väg att misslyckas med ett av de viktigaste klimatåtagandena i EU inom överskådlig framtid - att revidera systemet för utsläppsrätter, skriver Europaparlamentariker Jakop Dalunde (MP).

Tisdagen den femte oktober gav Europaparlamentet sitt medgivande till EU-ratificering av Parisavtalet. Det förbinder EU och världen till en begränsning av jordens temperaturökning, till väl under två grader Celcius. Målet är satt, ratificerat och undertecknat och nu gäller det att backa upp med lagstiftning som faktiskt begränsar utsläppen av koldioxid. På den punkten ser Europaparlamentet ut att misslyckas kapitalt.

EU:s viktigaste instrument för att minska utsläppen av koldioxid är systemet för handel med utsläppsrätter. Det är ett marknadsbaserat system som funnits sedan 2005 och omfattar idag 11 000 industrier och kraftproducenter i 31 länder i Europa. Just nu förhandlar EU om hur systemet ska se ut under nästa fas, som infaller 2021-2030. Europaparlamentets energiutskott röstar om frågan samtidigt som regeringen står i beråd att presentera sin ETS-politik för riksdagen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här