Opinion

”Europas försvarsindustri måste vakna”

Journalists film Su-30 jets parked at Hemeimeem airbase, Syria, on Thursday, Oct. 22, 2015, as Mi 24 helicopter gunship flies overhead. Since early morning, Russian combat jets have been taking off from this base in western Syria, heading for missions. (AP Photo/Vladimir Kondrashov) Foto: Vladimir Kondrashov/TT

DEBATT. Den europeiska försvarsindustrin har sovit sig igenom de senaste 10 -15 åren. Vår tekniska överlägsenhet hotas och det krävs en radikal omorganisation av produktionen och att monteringen flyttas till länder där arbetskraften är billigare, skriver Zsolt Lazar, försvarsexpert och författare.

Nyligen visade ryska trupper upp sina avancerade luftvärnssystem på en flygbas i Hemeimeem i Syrien. Den Kaspiska havsflottan demonstrerade sin styrka genom att skjuta iväg långdistansmissiler mot mål i Syrien, nästan 1500 kilometer bort. Budskapet var tydligt. Den ryska försvarsindustrin har inte visat sig på decennier men det betyder inte att de inte kan producera produkter i världsklass eller att deras armé inte kan använda dem.

På grund av att de europeiska militärutgifterna är låga och att branschen har underfinansierats under lång tid, saknas konkurrerande produkter från Europa. Eftersom många europeiska länder bygger sin säkerhetspolitik på principen om ett kollektivt försvar - som garanteras av Nato - verkar det som den europeiska försvarsindustrin har sovit sig igenom de senaste 10-15 åren.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här