Opinion

EU:s räknesätt ger fossilt bränsle fördel

Serina Ahlgren
Lorenzo di Lucia
Pål Börjesson är den stora auktoriteten i Sverige på biobränslen. Han är agronom från SLU i Uppsala, har doktorerat på miljö- och energisystem vid Lunds tekniska högskola och är i dag docent på institutionenTeknik och Samhälle på Lth. Foto: Pål Börjesson

DEBATT. Om EU-kommissionen och delar miljörörelsen får som de vill finns en uppenbar risk att utvecklingen av nya och bättre framtida biodrivmedel påverkas negativt. Det skriver forskare från Lunds universitet apropå att EU vill införa ett nytt sätt att räkna på växthusgasbalans.

Redan 2009 infördes det så kallade förnybarhetsdirektivet i EU, som bland annat detaljreglerar växthusgasutsläpp och markanvändning för biodrivmedel. Direktivet har dock fått massiv kritik från vissa organisationer för att det inte tar hänsyn till att biodrivmedel kan orsaka indirekt förändrad markanvändning, så kallad iLUC. Om mark tas i anspråk för att odla råvaror till biodrivmedel, kan den mat som tidigare producerades på marken behöva odlas någon annanstans.

Att inkludera iLUC kan få stora konsekvenser för ett biodrivmedels växthusgasbalans, i vissa studier har det beräknats att biodrivmedel kan ge större utsläpp än fossila drivmedel. En aktuell forskningsstudie från Lunds universitet visar dock att vetenskapen kring beräkning av indirekt förändrad markanvändning är relativt ny och outvecklad, är baserad på teoretiska modeller, och är befäst med mycket stora osäkerheter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här