Opinion

”EU:s digitala skatt drabbar techbolag i Sverige”

EU-kommissionen i Bryssel. Foto: Yves Logghe/TT
Theo Herold, Europapolitisk sekreterare Fria Moderata Studentförbundet
Johannes Nathell, skattepolitisk sekreterare Fria Moderata Studentförbundet.
Martin Bergman, vice ordförande Fria Moderata Studentförbundet.

DEBATT. Den digitala skatt som EU-kommissionen riskerar att slå undan benen för nystartade och innovativa bolag, skriver Fria Moderata Studentförbundet.

Coronapandemin har sedan sitt utbrott satt djupa spår i Europas ekonomier. Under de olika typer av lockdowns som implementerades världen över i våras så var företag tvingade att ställa om till digitala arbetssätt. Detta har även blossat upp diskussionen om en digital skatt på it-jättar för att Europa ska klara av den globala konkurrensen – något som EU nu föreslår. Vi anser att detta kommer att rycka undan mattan för Europas digitala bolag.

EU har som helhet hamnat rejält på efterkälken när det kommer till den digitala sektorn där de flesta av världens ”unicorns” – startupbolag värderade till över en miljard dollar – är baserade på den amerikanska västkusten eller kinesiska östkusten. 45 procent av Europas techbolag är baserade i Storbritannien och i Schweiz vilket är ett klart underbetyg till förutsättningarna för dessa på EU:s inre marknad. En europeisk digital skatt riskerar dock att missa målet och i stället slå undan benen för nystartade och innovativa bolag.

EU-kommissionens initiativ heter en “rättvis beskattning av den digitala ekonomin.” I verkligheten är det en skatt på digitala företag i de länder som de digitala tjänsterna förbrukas, i stället för där de produceras. Även bolag som i dag inte är föremål för europeisk beskattning skulle inte behöva ha en skatterättslig hemvist i EU för att bli beskattade inom unionen. Huvudargumentet för detta är att big tech ska betala sin “rättmätiga andel” i skatt.

Forskning visar att de företag man vill komma åt – Facebook, Twitter, Google och större streamingtjänster så som Netflix och Disney – inte är de som främst kommer drabbas av förslaget. Tvärtom kommer förslaget mycket sannolikt drabba små och öppna länder till förmån för större och mer stängda ekonomier. Innovativa entreprenörer kommer få högre incitament att flytta nytänkande startups till större länder med större marknader. I längden innebär det lägre investeringstakt och minskad innovationskraft.

Det är alltså länder likt Sverige som kommer förlora på förslaget och länder som Frankrike som kommer vinna på det. Utöver detta så skapar den föreslagna skatten än större incitament för skatteplanering, och regelkrångel gör Europa än mindre attraktivt för unga entreprenörer. Det bör även sägas att EU inte har rätten att sätta eller uppbära skatt, något som vi starkt hoppas inte förändras.

EU borde i stället för att överreglera och kväva marknaden följa de framgångsrika exempel som finns inom unionen. Sverige är med Stockholm det främsta på området, med goda förutsättningar för innovation och ett konkurrenskraftigt digitalt näringsliv. Den högutbildade befolkningen som Europa har och den kompetensintensiva industri som finns här ger alla möjligheter att utveckla en världsledande digital sektor på hela kontinenten – dit är det dock en bit kvar.

Med insikten att vägen till en framgångsrik digital sektor går genom privata bolag, inte genom offentlig inblandning och styrning så kan grunden läggas. Reformer för en digital konkurrenskraft bör fokusera på att skapa möjligheter för enskilda entreprenörer att förverkliga sin strävsamhet och sina idéer. Bland annat skulle EU-kommissionen kunna utgå ifrån en “en in, en ut”-princip vad gäller lagstiftning på området för att på så sätt se till att små och medelstora företag slipper onödigt regelkrångel.

I en värld där protektionismen breddar ut sig framlyfts EU ofta som en bastion för frihandel, marknadsekonomi och fri konkurrens. Med förslag som digitala skatter förundrar vi oss snarare över när unionen börjar leva som den lär.

Martin Bergman, vice ordförande Fria Moderata Studentförbundet

Theo Herold, Europapolitisk sekreterare Fria Moderata Studentförbundet

Johannes Nathell, skattepolitisk sekreterare Fria Moderata Studentförbundet