Opinion

”Ersätt reaktorerna med kraftvärme”

Oskarshamns tre reaktorer har bekymmer. O3:an, som inte syns på bilden, ska gå med begränsad effekt fram till sommaren 2014. O1 har stått stilla eller gått på enbart halv effekt sedan 2012. O2 står stilla fram till april 2014. Foto: OKG

DEBATT. Till 2030 skulle vi kunna öka elproduktionen från kraftvärme från 16 TWh till 40 TWh, enligt en ny EU-rapport. Det innebär att de äldsta kärnkraftsreaktorerna kunde ersättas med förnybar elproduktion baserad på egen råvara, skriver branschföreträdare.

Det osäkra parlamentariska läget just nu gör inte frågetecknen kring hur Sveriges framtida kraftförsörjning ska se ut mindre. Vattenfall har aviserat att man avbryter förberedelserna för att ersätta befintliga kärnkraftsreaktorer. Samtidigt konstateras det från Oskarshamns kärnkraftverk att de äldsta reaktorerna inte ens i dag drivs med lönsamhet.

Den nuvarande regeringen har ambitionen att produktionen av förnybar el ska öka med 30 TWh till år 2020 och på längre sikt helt ställa om till förnybar energi.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här