Opinion

"Eons kampanj kraftigt överdriven"

Enligt kampanjen framstår det som om standby-funktionen är helt onödig och att det bara behövs ”på” och ”av” på alla apparater. Varför finns det då standby-funktion? Det vore ju billigare för tillverkarna att helt enkelt ta bort den, skriver civilingenjören Lars Svensson. Foto: Jörgen Appelgren
Lars Svensson

DEBATT. Att tio procent av elförbrukningen i våra hem skulle gå åt till standby-funktioner som Eon hävdar i sin reklamkampanj, är bara nys, enligt Lars Svensson. Drygt fem procent ligger närmare sanningen och när EUs bestämmelser slagit igenom landar förbrukningen på 0,86 procent vilket motsvarar en lampa på 10W som brinner 20 timmar per dygn.

Vem har kunnat undgå Eons kampanj ”Goodbye standby” som finns i alla stora dagstidningar, på reklampelare, internet etc. Det är naturligtvis bra om man kan spara energi men då borde man peka ut de mest effektiva sätten och förklara dem på ett trovärdigt sätt. Enligt min mening lever inte Eon upp till detta.

Enligt kampanjen framstår det som om standby-funktionen är helt onödig och att det bara behövs ”på” och ”av” på alla apparater. Varför finns det då standby-funktion? Det vore ju billigare för tillverkarna att helt enkelt ta bort den. Nästan all elenergi vi använder i hemmet handlar om bekvämlighet. Vi vill ha en spis för att lättare laga mat och belysning för att kunna se.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här