”Energiskatt för datacenter slår mot miljön”

2020-11-10 16:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Datacenter som samlokaliserar företag under ett tak blir missgynnade av dagens skatteregler medan datacenter som förbrukar mycket energi gynnas, skriver Martin Svensson, Interxion.

Datacenterbranschen fortsätter att öka explosionsartat och utgör en allt viktigare del av vår digitala framtid.

Den svenska lagstiftningen kring datacenter är däremot väldigt omodern och missgynnar omställningen mot mer energieffektiva lösningar. Att som i dag ge skatteavdrag till företag som förbrukar mer energi skapar helt fel miljöincitament.

För att kunna möta det ökade behovet av datalagring och snabba och säkra uppkopplingar krävs fler datacenter. Men eftersom datacenter kräver mycket energi behöver Sverige premiera dem som bidrar till att minska sin klimatpåverkan. Tyvärr har den svenska regeringen gjort precis tvärt om.

Den nuvarande lagstiftningen innebär i stället att skattelättnader ges till företag som äger all hårdvara och utrustning i sina egna datahallar och slår mot de företag som valt att satsa på samlokaliserade datacenter.

Förutom att lagen gynnar storföretag som driver egna datacenter gynnar den också de företag som förbrukar mest energi. Företag som når över 0,1 megawatt installerad effekt på ett och samma datacenter får också ta del av skattelättnaderna.

Att dela på resurserna i gemensamma datacenter, så kallade co-locations, ökar förbindelserna och konnektiviteten som är avgörande för svenska företags utveckling och konkurrenskraft. Det är dessutom mer miljövänligt än att husera sina egna servrar.

Genom att placera sina servrar i ett samlokaliserat datacenter, i stället för ett äldre internt datacenter, minskar energiförbrukningen drastiskt. Men ett företag som i dag konsumerar 0,1 megawatt och som sedan uppgraderar sin lagringslösning riskerar att förlora skattelättnaden om energiförbrukningen sjunker.

På Interxion har vi sett flera exempel på kunder som flyttat sin lagring till våra datacenter och som förlorat sina skattelättnader eftersom de då förbrukat betydligt mindre energi än tidigare.

Det är orimligt att svenska företag som väljer mer hållbara lösningar ska betala mer i skatt. Sverige bör i stället snegla mot sina grannländer. I Norge gäller skattelättnaderna även samlokaliserade datacenter, och i Danmark ges bidrag till företag som väljer mer hållbara lösningar för sin verksamhet.

Den svenska regeringen måste skapa rätt styrmedel för högre energieffektivitet även i Sverige. Lagen bör ändras så att företag uppmuntras till att bli mer hållbara, inte tvärtom.

Därför måste regeringen även inkludera co-locations bland de aktörer som får ta del av skattelättnaderna. Det är dags att se över energiskatten för datacenter.

 

Martin Svensson, affärsutvecklingsdirektör Norden, Interxion

Mer om: Debatt Datacenter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt