En lite mer hoppfull klimatrapport

2014-04-09 06:30  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. På söndag presenterar FN:s klimatpanel, IPCC, sin tredje rapport om klimatförändringarna. Men en del av slutsatserna har redan läckt ut, innan rapporten är klar.

Forskningsresultat i ämnet ”vad vi människor gör med klimatet” kan vara ganska plågsam läsning. Att inse hur svårt livet kan bli i kustnära eller torra områden stämmer till eftertanke. Likaså att fundera över hur havsförsurningen, skogsbränder och översvämningar förändrar våra möjligheter till ett tryggt liv.

Men den här rapporten är lite mer hoppfull. Den visar hur vi kan hejda utsläppen av växthusgaser i atmosfären. Och de åtgärder som föreslås känns inte totalt främmande utan är inom räckhåll.

Utgångspunkten är att utsläppen av växthusgaser, framför allt den långlivade koldioxiden, behöver kapas med mellan 40 och 70 procent, jämfört med i dag. Jo visst är det mycket, och det måste ske snabbt, fram till år 2050.

Men det är inga spektakulära, oprövade tekniker som lyfts fram, av typen enorma speglar i rymden som ska reflektera solljuset eller att sprida stoft i atmosfären för att minska värme­instrålningen.

IPCC-rapporten pekar i stället på möjligheten med en dramatisk utbyggnad av förnybar energi, där solenergi har störst potential tack vare fallande kostnader och ökad effektivitet. Mellan 2005 och 2012 ökade investeringarna i solenergi 25 gånger.

Men utbyggnaden behöver tre- eller fyrdubblas.

IPCC pekar på att mer kärnkraft behövs, samtidigt som utvinningen av kol-, gas- och oljelager bör begränsas kraftigt. Bara mellan 15 och 30 procent av reserverna får användas om halten CO2 i atmosfären ska hållas inom relativt hanterbara nivåer.

Utmaningen blir tuff, inte minst med tanke på att mäktiga oljebolag, som Exxon och Shell, hellre försvarar sina tillgångar än investerar stort i förnybar energi.

En hög kostnad på utsläpp av koldioxid skulle definitivt hjälpa till. Jo, jag vet att det är politiskt nästan omöjligt.

Men det finns fortfarande tid och de tekniska lösningarna har vi i våra händer redan nu.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: IPCC Ledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt