En chans att vara innovativ, Stefan Löfven

2015-04-24 10:06  
Ny Tekniks chefsredaktör Susanna Baltscheffsky.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. I Skåne försvinner ingenjörsjobb när storbolag drar ner på sin verksamhet. Sist var det i mars när Sony varslade 1 000 anställda i Lund.

Det var inte första gången under senare tid. Andra bjässar som Gambro, Astra Zeneca och Tetrapak har också krympt sina verksamheter i regionen.

När det gäller just Sony och tidigare samarbetspartnern Ericsson så började den nedåtgående spiralen 2008, när relationen mellan de båda bolagen började knaka.

Ett skifte är på gång, från storbolag till något annat, oklart vad.

För tre år sedan gjorde Ny Tekniks telekom­reporter Helen Ahlbom en djupdykning i regionen för att beskriva hur mobilkrisen då skulle lösas.

Nu har hon varit där igen. Här framgår det att hon möter bistrare miner och minskat hopp om att storbolagen kommer dit. Men samtidigt blommar en massa unga teknikbolag som behöver rekrytera. Vid den it-jobbmässa som Ideon i Lund så lägligt arrangerade förra veckan hade de 65 utställarna 500 lediga jobb att erbjuda.

Trots det ser framtidsutsikterna inte så ljusa ut.

Antalet jobb som försvinner när de stora bolagen skär ner är stort. Bara Sony kommer att ha minskat sin personal med 3 200 personer nästa år jämfört med 2008. Ericsson Modems lades ner förra året – 700 anställda berördes. När Astra Zeneca stängde i Lund försvann nästan 900 jobb.

Kanske kan nya storbolag lockas av de många it-ingenjörerna som finns tillgängliga. Kompetensen behövs när produkter och prylar blir mer och mer uppkopplade mot varandra.

Men det är ingen garanti för att de jobben kommer just till Skåne. Liknande nedrustning av storbolagens styrkor sker på andra håll i landet.

Här finns en chans för statsministerns innovationsråd att våga experimentera med olika verktyg. Testa att förenkla reglerna för innovationsupphandlingar. Rikta om det statliga riskkapitalet till tidiga faser så att fler innovationer tas till marknaden. Stötta små forskningsbolag så att de kan bli tillräckligt intressanta för de stora företagen eller kan växa sig stora själva.

Ta chansen att vara innovativ.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt