Opinion

Elen kan rädda klimatet

Helena Olssén, talesperson Svensk Energi
Cecilia Kellberg, miljö- och klimatansvarig Svensk Energi

DEBATT. En flitigare elkonsumtion kan bli den allra viktigaste klimat- och energieffektiviseringsåtgärden, både i Sverige och inom hela EU, skriver representanter för Svensk Energi.

I Sverige har regeringen satt upp en vision om ett Sverige utan några nettoutsläpp av växthusgaser år 2050. Hur når vi dit? I en nyligen framtagen rapport från Profu, ”Scenarier för utvecklingen av el- och energisystemet till 2050”, har vägen mot ett klimatneutralt samhälle studerats. Rapporten visar att en utökad elanvändning är en viktig förutsättning för ett klimatneutralt och energieffektivare Sverige och Europa.

Svensk elproduktion baseras i dagsläget till 96 procent på fossilfria kraftslag. Den europeiska elproduktionen – som domineras av kol i dag – har en bit kvar innan den är koldioxidneutral, men till år 2050 bedöms detta vara möjligt. De positiva förutsättningar som Norden har att producera fossilfri el gör det billigare för EU att gå mot ett klimatneutralt samhälle genom export av el från Norden till resten av EU.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här