Dubbla tungor om terrorskyddet

2011-08-16 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Svenska regeringen har aktivt motarbetat nya EU-regler som ska försvåra för terrorister att bygga stora bomber. Det avslöjar Ny Teknik den här veckan.

<p>Tongivande länder i EU kräver att näringsidkare måste söka tillstånd för att få köpa stora mängder kväverik gödning. En sådan bestämmelse skulle ha gjort det betydligt svårare för Anders Behring Breivik att köpa tonvis med konstgödsel till den bomb som spred död och förödelse i Oslos regeringskvarter fredagen 22 juli.</p> <p>Men den svenska regeringen har motarbetat förslaget med hänvisning till att det skulle fördyra för svenska bönder. Därför vill man att bara allmänhet, och inte näringsidkare, ska omfattas av tillståndsplikten.</p> <p>Regeringen berömmer sig i en promemoria, 2010/11:FPM9, för man "vunnit gehör i kommittén för att näringsidkares användning av prekursorer inte bör regleras". (Prekursorer avser material som kan användas som utgångsmedel i hemmagjorda bomber.)</p> <p>I bästa fall är det här ett exempel på svensk aningslöshet. Men bara för att Sverige har varit förskonat från den typ av bomber som drabbat Oklahoma, Madrid och London - och nu senast Oslo - innebär det inte att vi bör motarbeta terrorskydd bara för att de kostar lite extra.</p> <p>EU har flera forskningsprojekt med inriktning på att hitta metoder för att hindra eller upptäcka terrorbomber. Även de leder troligen till marginellt ökade kostnader för samhälle och näringsliv. Detsamma med, förhoppningsvis, kommande regler och teknik som försvårar för galningar att beväpna sig med automatvapen.</p> <p>Utvecklingen av tekniska åtgärder som kan skydda oss mot terrorism måste prioriteras. Den typen av skydd är betydligt lättare att acceptera än ännu fler åtgärder som begränsar den enskildes rörelsefrihet eller personliga integritet.</p> <p></p>

Norbert Andersson

Mer om: Attentat

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt