”Dubbel avgift annars svart i rutan”

2011-03-22 06:04  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. 2,5 miljoner hushåll i flerfamiljshus tittar på TV via kabel- och bredbandsnäten och riskerar att få betala en gång till för samma program alternativt att det blir svart i rutan när SVTs program sänds, skriver företrädare för Hyresgästföreningen, SABO och Fastighetsägarna.

De senaste veckorna har diskussionen om public service gått i stora vågor. Förutom åsikter om vad som ska sändas, har den även gällt hur programmen ska nå tittarna. SVTs VD Eva Hamilton har slagit fast att alla ska ha tillgång till SVTs program utan extra avgifter. IT-minister Anna-Karin Hatt har tydligt deklarerat att politikerna inte ska styra den tekniska utvecklingen – tvärtom bör lagar och regler vara medvetet teknikneutrala.

Allt detta håller SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen helt med om. Men något saknas i den debatt som nu förs: villkoren för de 2,5 miljoner hushåll som bor i flerfamiljshus och tittar på TV via kabel- och bredbandsnäten. De riskerar att få betala en gång till för samma program eller så blir det svart i rutan när SVTs program sänds.

Bakgrunden är en oenighet mellan Copyswede, som tar ut upphovsrättsersättning från kabel-tv-operatörerna, och operatörerna Comhem, Tele2 och Telia angående ersättningens storlek. Till skillnad från satellit, sändning i marknätet eller på internet räknas sändning i kabel- och bredbandsnät som vidaresändning och då ska upphovsrättsersättning betalas en gång till. SVT stod för dessa kostnader 2005 till och med januari 2009. Därefter har operatörerna tvingats till ett tvåårigt avtal med Copyswede som innebär att de har rätt att sända SVTs kanaler. Men notan går till fastighetsägarna och på sikt kommer det att märkas på hyran. De berörda hushållen måste alltså betala två gånger.

Sverige måste öppna upp för alla möjliga sätt att kunna ta del av public services program och inte låsa in sig i bestämda distributionsformer. Men idag kan SVT själv bestämma vilka distributionsplattformar man vill betala upphovsrättsersättning för. I praktiken innebär det att SVT väljer vilka hushåll som utan ytterligare kostnad ska kunna ta emot SVTs program. SVT har valt att premiera trådlös TV-distribution, som i huvudsak används av hushåll som har möjlighet att sätta upp en egen utomhusantenn. Med detta har SVT avsagt sig ansvaret för TV-distribution i kabel- och bredbandsnäten.

Frågan om upphovsrättsersättning vid vidaresändning i kabel- och bredbandsnäten handlar både om att säkra en öppenhet för framtida tekniska möjligheter och att skapa rättvisa. För en villaägare räcker det med att betala radio- och TV-avgift för att kunna se SVTs kanaler. För en hyresgäst i ett flerfamiljshus räcker det inte. Om fastighetsägarna och operatörerna vägrar betala, riskerar de 2,5 miljoner hushållen att få svart i rutan när SVTs program sänds. Detta rimmar illa med de uttalanden som Eva Hamilton och Anna-Karin Hatt gjort.

För oss är det självklart att den som skapat ett litterärt eller konstnärligt verk ska ha ersättning för det. Lika självklart borde det vara att samtliga TV-avgiftsbetalare – oberoende var de bor – ska kunna ta emot SVTs kanaler på samma villkor. När nu villkoren för public service diskuteras, måste även frågan om upphovsrättsersättning för vidaresändning i kabel- och bredbandsnätet klaras ut.

Vi uppmanar regeringen att agera nu. Antingen genom att ge SVT i uppdrag att lösa frågan. Eller genom att ta med den i direktivet för den kommande public service utredningen. Oavsett hur, är det viktigt att frågan klaras ut en gång för alla - och så snart som möjligt.

Anders Johansson, IT-expert, SABO

Anders Konradsson, chef boendeenheten, Hyresgästföreningen

Martin Lindvall, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Sverige

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt