Drömmen om en global skatt

2014-05-21 07:31  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Att betala skatt – är det häftigt? Mona Sahlin var först med att bekänna att hon faktiskt tycker det. Och oj, vad hånad hon blev.

Men för något år sedan föll även moderaternas tidigare chefsstrateg Per Schlingmann in i samma stämma, i en krönika i Svenska Dagbladet. Om det hånskrattades även då så var det skrattet väldigt dämpat.

Och det finns sammanhang när de rikaste oljebolagens högsta chefer delar samma dröm om att införa en skatt som premiärministrar, presidenter och miljöorganisationer.

Det de vill ha är en koldioxidskatt – en global skatt på utsläpp från förbränning av fossila bränslen. Den skulle fungera som en skärande startsignal för att utveckla renare teknik i mycket högre takt än i dag. När kostnaden för koldioxidutsläpp finns med i produktionspriset blir det inte lika självklart att kol och olja är billigast.

Sammanhanget där många trånar efter en sådan skatt är i FN:s årliga klimatförhandlingar som ska resultera i ett avtal om minskade koldioxidutsläpp. Tänk ett sådant universalverktyg, som leder alla länder mot samma mål.

Tyvärr är det en utopi. Skatter är de suveräna staternas angelägenhet.

Men det finns ett internationellt system som prissätter utsläpp av klimatgaser, och det är EU:s handel med utsläppsrätter. I teorin är systemet utmärkt – i praktiken har det havererat för att utsläppsrätterna är alldeles för många. Priset på utsläpp har blivit för lågt för att driva den omfattande teknikomställning som krävs.

På söndag är det val till EU-parlamentet och en del av problemet med de gränslösa utsläppen av växthusgaser lämpar sig synnerligen väl att lösa gemensamt inom EU. Ny Tekniks reportrar Helen Ahlbom och Monica Kleja berättar vad som behövs för att få utsläppshandeln att fungera igen, i en special om EU-valet på sidorna 14–17. De tar också pulsen på hur de svenska politikerna som kandiderar till parlamentet tänker agera inom andra teknikområden som telekom och dataskydd.

Sedan är det du som avgör vem som ska få mandat att driva sin politik.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Ledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt