Dragkampen om forskningen

2012-08-21 23:00  
Mats Engström, chefredaktör.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Regeringen satsar på forskning i höstens budget. Det lovade Fredrik Reinfeldt i Almedalen, och det upprepade han i lördags.

Ambitionerna är goda. Men hur mycket pengar blir det? Var hamnar förstärkningarna?

Ny Teknik skriver i detta nummer om regeringens kommande forskningsproposition och innovationsstrategi. Förhandlingarna pågår för fullt inom regeringskansliet.

Jan Björklund har redan gett sin bild. Det gäller att satsa på eliten, säger utbildningsministern.

Visst är det bra med excellent grundforskning. Men det finns också risker med Björklunds ensidiga betoning på framtida Nobelpris. Elit förutsätter bredd, till exempel genom högskolor i många delar av landet.

Dessutom föds ofta nya forskningsområden i nära kontakt med verklighetens praktiska problem. Från den tidiga matematiken över Newtons mekanik till dagens life science. Samverkan mellan akademi och andra delar av samhället är avgörande både för konkurrenskraft och för vetenskaplig förnyelse.

Storföretagen svarar för huvuddelen av svensk FoU. Ändå är murarna höga mellan universitet och företag. Det är ovanligt att kvalificerade forskare byter mellan den akademiska världen och företagens utvecklingsavdelningar. Lysande innovationer i bolagen blir sällan meriterande för professorstjänster.

Forskningspolitiken kan därför inte vara ensidigt inriktad på akademisk elitforskning. Regeringens förslag i höst måste innehålla strategiska satsningar på innovationsområden i nära kontakt med näringslivet.

Det behövs mer pengar till industriforskningsinstitut och innovationskontor. Rörligheten mellan akademi och näringsliv måste bli bättre, och forskarna få stöd att omsätta sina resultat i kommersiella produkter.

Sådana förslag finns med i regeringens interna diskussioner. De skulle betyda mycket för det svenska innovationsklimatet.

Statsministern borde se till att forskning och innovation får en ordentlig ekonomisk förstärkning i budgeten. Nytta och samverkan måste lyftas fram i regeringens kommande forskningsförslag.

Fredrik Reinfeldt var tydlig i lördags om att han vill sänka bolagsskatten, något som kostar minst 6 miljarder kronor. En bra statlig forskningspolitik är ännu viktigare för de svenska företagens konkurrenskraft.

Mats Engström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt