Opinion

Doktorand: Borätter byggs som isolerade skokartonger

In this Tuesday, April 17, 2012 photo shows a view of the kitchen at the Franke Home company space during Milan's Furnishing Accessories Exhibition, in Milan, Italy, Tuesday, April 17, 2012. The Milan Furniture Fair, a six-day event which ended Sunday, was full of experiment and whimsy. (AP Photo/Antonio Calanni) Foto: Antonio Calanni/TT
Jonas Anund, doktorand vid institutionen för Energiteknik, KTH.

DEBATT Isolera en skokartong och klä den invändigt med det modernaste kaklet och de snyggaste bänkskivorna. Be för att den håller i tio år, sedan är vinsten säkrad. Så låter resonemanget vid byggande av bostadsrätter, enligt Jonas Anund, doktorand på KTH.

Ska det vara hyresrätter eller bostadsrätter? Beroende på svar så inleds projekteringen med olika styrande dokument.

När hyresrätter ska byggas är det företagets samlade erfarenheter som är styrande. Fokus ligger på att minimera det löpande underhållet och se till att allt som byggs in i fastigheten har lång livslängd. Materialval och tekniker som gör fastigheten uthållig, tålig, bidrar till låg driftkostnad och gör den enkel att förvalta prioriteras; takfötter, putsbleck, synliga värmestammar, träskivor i mellanväggar och klinker i hall är till exempel vanligt i hyresrätter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här