Digitaliseringen skapar nya ingenjörsjobb

2016-09-29 14:45  
Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. En bra framtid väntar Ericssons ingenjörer, antingen inom företaget eller på nya ställen. Det skriver Ny Tekniks tf chefredaktör.

I förra veckan blev det oroligt igen på Ericsson efter medieuppgifter om nya nedskärningar. Ledningen har börjat förhandla med IF Metall och Sveriges Ingenjörer om förändringar av tillverkningen i Sverige. Både tillverknings- och ingenjörsjobb förväntas försvinna. När jag skriver detta är väldigt få detaljer kända, men på nyteknik.se följer vi händelseutvecklingen varje dag.

Läs mer:

Läs mer: Ericsson-krisen: Ministern tillsätter krisgrupp

Ny Teknik tittar närmare på hur läget är bland tio av Sveriges andra största ingenjörsarbetsgivare. Bygg- och bilbranschen går bra, men stålbolagen har det lite kämpigare.

Klart är att arbetsmarknaden för ingenjörer förändras snabbt. De som förstår digitaliseringen och dess enorma förändringskraft har en stor fördel nu. Och det gäller egentligen oavsett vilken bransch man varit i eller vill jobba i. När vi pratar med Volvo AB och Volvo Cars är det liknande kompetenser de är ute efter, ingenjörer som kan data och programvara. Samma sak kan sägas om flera andra bolag i helt andra branscher.

Läs mer:

Läs mer: Här är storbolagen som jagar ingenjörer

För Ericssons duktiga ingenjörer finns det en bra framtid, antingen på Ericsson eller på ett företag i en annan bransch som behöver samma kompetenser. Kanske med att utveckla uppkopplingen för självkörande bilar eller för den uppkopplade och smarta industrin.

Jag har fått mycket respons från er läsare om att ni vill att jag kommer med mina idéer om vilka vägval Ericsson ska göra, men sådana val kräver en större branschinsikt än vad jag har. Det vi vet är att förändringarna i telekombranschen är stora och att det är bråttom. Vi kommer att rapportera om de val Ericsson och deras konkurrenter gör.

Fortsätt tipsa oss om bra nyheter för hur digitaliseringen påverkar svenska bolag. Har ni tagit fram en ny vr-applikation eller kopplat upp en skruv? Vi vill vara bäst i svensk media, så hjälp oss.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt