”Digital coronaspårning riskerar att kränka vår personliga integritet”

2020-05-08 08:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Digitaliseringsminister Anders Ygeman bör förklara hur integriteten ska garanteras vid datainsamling för att spåra coronaviruset, skriver Klas Jensgård.

EU-kommissionen för samtal med mobiloperatörer, däribland svenska Telia, om att samla in geodata för att se hur människor rör sig under coronaepidemin. Digitaliseringsminister Anders Ygeman ställer sig positiv och tror att det kan vara ett effektivt verktyg för att hindra smittspridning.

Den här typen av åtgärder kan vara förödande på lite längre sikt och medföra ett starkt intrång i människors integritet och leda till en massövervakning som kan användas i helt andra, mer destruktiva syften.

Läs mer: Nu lanseras en smittspridnings-app i Sverige

Sveriges strävan efter att stävja virusutbrottet får inte bortse människors fundamentala rätt till integritetsskydd. Att dela information, om än för ädla ändamål, utan tillräckligt integritetsskydd och detaljerade planer för vad som händer med datan på lång sikt, är väldigt tveksamt ur ett dataskyddsperspektiv. 

Vad har Sverige för plan för att säkerställa invånarnas rätt till integritet? Anders Ygeman bör skyndsamt förklara detta för svenska folket.  

Klas Jensgård,

senior konsult inom integritetsskydd och information på MUM Compliance.

Mer om: Debatt Integritet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt