Opinion

”Det räcker inte att bara satsa på sol”

Mattias Goldmann, vd Fores med 2030-sekretariatet

REPLIK. Regeringen siktar på ett 100 procent förnybart energisystem, hävdar miljöminister Åsa Romson och energiminister Ibrahim Baylan i Ny Teknik. Men förslagen handlar bara om sol, skriver Mattias Goldmann vd Fores.

För att ersätta den fossila energin räcker det inte att prata om solenergin. Här är fem områden regeringen måste prioritera för att nå ända fram.

1. Biodrivmedlen. Den svenska transportsektorn, som rimligen bör omfattas av målet om 100 procent förnybart, är till över 90 procent fossil – långt från målet om en fossilbränsleoberoende fordonsflotta år 2030. Etanol och biogas går kräftgång och knappast någon bil är ens godkänd för biodiesel, trots att svensk industri visat hur dessa drivmedel kan framställas av rester från skogen, jordbruket och hushållen. I det läget föreslår finansdepartementet en höjd skatt på bensin och diesel med 40/44 öre per liter medan ren biodiesel B100 stiger med 56 öre och etanol E85 hela 118 öre. Här måste regeringen agera för mer förnybart – inte mer fossilt!

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här