”Det handlar om att uppnå resultat”

2017-10-06 16:11  
Rickard Nordin, (C), klimat- och energipolitisk talesperson

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Miljöpolitik handlar faktiskt inte om vem som kan göra av med mest av skattebetalarnas pengar utan om att uppnå resultat, skriver Rickard Nordin, (C) klimat- och Energipolitisk talesperson.

Det är uppenbart att både Ibrahim Baylan och Isabella Lövin är mycket nöjda med regeringens budget. Konstigt vore väl annat, men låt oss bara kort klarlägga fakta.

Noga undviker ministrarna att nämna vilka resultat man uppnår. Så låt oss därför påminna om att oavsett hur man räknar så visar både SCB och Naturvårdsverket att den trend med minskade utsläpp som vi såg med Alliansen och Centerpartiet i regeringen brutits. Det är fakta som borde mana till eftertanke.

När Baylan och Lövin talar om de tragiska naturkatastrofer vi ser vore det kanske på sin plats att fundera på de resultat den egna politiken lett till. Att utsläppen inte minskar är också resultatet av en ineffektiv politik.

Att regeringen sent i mandatperioden strösslar pengar över alla sina favoritprojekt kan inte kompensera för att man infört en solskatt, höjt skatten på förnybara drivmedel mer än på fossila och lagt stor kraft på en ”utsläppsbroms” som man nu i all tysthet backar från.

Regeringen är till och med så ivriga att sätta sprätt på pengar att branschorganisationer säger ifrån och är rädda för att bidragen förstör mer än de ger. Det nya solcellsstödet är det tydligaste exemplet på det.

Det behövs ett högre tempo och ledarskap i miljö- och klimatpolitiken. Det är därför vi föreslår en rad åtgärder där vi höjer miljöskatterna mer än regeringen, minskar subventionerna till fossila bränslen mer än regeringen, höjer anslag för skydd av vatten och hav mer. Pengar ska satsas där de gör mest nytta och är mest träffsäkra.

Vi föreslår ett paket med åtgärder för att öka takten i omställningen av tunga transporter med bonus för inköp av gröna lastbilar, skatteavdrag för de som tankar grönt och kraftigt höjda anslag till underhåll av järnväg.

Vi ser också att omställningen av personbilsflottan behöver ta fart. Därför har vi lanserat en grön bilbonus på upp till 100 000 kronor för den som väljer en miljösmart bil. Vi premierar biogasens miljönytta genom metangasreducering och kretsloppspremie och vi ger särskilt stöd till de som vill sätta upp en laddbox till elbilen hemma. Slutligen - Det är politik som gör skillnad och framförallt är det politik som andra länder vill kopiera.

Sveriges andel av de globala utsläppen är små. Ska vi på riktigt påverka klimatet måste vi göra saker som får spridning i andra länder. Vi behöver sikta in oss på åtgärder som både minskar utsläppen och ökar tillväxten. Grön skatteväxling och smarta styrmedel är därför att föredra framför skatter som bara drar in pengar till Magdalena Anderssons kassakista.

Det behövs ett nytt grönt ledarskap för Sverige. Ett ledarskap som genomför verklig förändring. Som återtar ledartröjan internationellt i klimatfrågorna och som levererar resultat istället för tomma ord. Det är de förslagen vi levererar i vår budget och det är den politiken vi i Centerpartiet går till val på nästa år.

Rickard Nordin, (C), klimat- och Energipolitisk talesperson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt