”Det behövs kunskap – inte ryktesspridning”

2015-03-09 12:23  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

SLUTREPLIK. Vägval El och Ingenjörsvetenskapsakademien upprepar gamla fördomar om Energiewende. Det tyska energiprojektet är inte perfekt men det är viktigt att hålla sig till fakta, inte sprida rykten, skriver Mattias Goldmann och Nina Björstrand.

Det florerar många missuppfattningar om tyska Energiewende, och därför valde Fores att ta fram en rapport som granskar de vanligast förekommande. Repliken från Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin m fl visar att arbetet behövs – och att vi inte är klara.

20 miljarder Euro om året” påstår debattörerna att tyska Energiewende kostar, utan tillstymmelsen till källa eller bevis. Det mest konkreta de presenterar är att ”ingen har väl kunnat undgå att det finns en ökad debatt i Tyskland om kostnaderna för Energiewende.” Med den argumentationen kan till och med växthuseffekten ifrågasättas.

Energiewende är förstås inte perfekt. Den som är först ut att testa nya vägar kommer att göra vägval som visar sig för dyra, för långsamma eller ha för stora inlåsningseffekter. Därför är det viktigt att vi studerar Energiewende i detalj, vilket bland annat inbegriper att jämföra historiska och nuvarande kostnader för fossila bränslen och kärnkraft med förnybara energislag.

Självklart bör vi inte ensidigt hämta vår inspiration från Energiewende – det är därför Fores också studerar svensk-norska elcertifikaten, den europeiska utsläppshandeln ETS, Storbritanniens Climate Act, Kaliforniens och kinesiska delstaters utsläppsmarknader och mycket annat. Vi välkomnar att det nu kompletteras med Vägval Els samtal om Italiens solel och Spaniens vindkraft.

Vägval El och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien hade måhända bråttom att få ut en debattartikel och upprepade därför gamla fördomar om Energiewende. Det må vara hänt, vi håller dörren öppen för ”Samtal på vetenskaplig grund” i energifrågor framgent och uppmanar den nya energikommissionen att göra likaledes.

Mattias Goldmann, vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores

Nina Björstrand IFOK/Meister Consultants Group, författare till ”Energiewende – kostnadsberg, kolkraft, konflikter?”

Mer om: IVA Energiewende

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt