Opinion

”Det är dags för civil (data)olydnad, regeringen!”

I dag har nästan alla en mobiltelefon i fickan som ständigt håller kontakt med mobilnätet. Faktum är att telefonen berättar var du är även då du inte pratar i den. Den som kan se var telefonen har varit får stor insikt i hur du lever och vem du är. Foto: Scanpix. Montage: Ny Teknik.
Linda Nordlund, vice ordförande Liberala ungdomsförbundet
Gustav Nipe, ordförande Ung Pirat

DEBATT. I mars är det dags att fatta beslut om att införa EU:s datalagringsdirektiv. Regeringen borde nobba kraven från Bryssel och svara: ”Vi vägrar att införa en lagstiftning som kränker våra medborgares mänskliga rättigheter. Stäm oss om ni vill.” Det skriver Linda Nordlund, vice ordförande Liberala ungdomsförbundet och Gustav Nipe, ordförande Ung Pirat.

I dag har nästan alla en mobiltelefon i fickan som ständigt håller kontakt med mobilnätet. Faktum är att telefonen berättar var du är även då du inte pratar i den. Den som kan se var telefonen har varit får stor insikt i hur du lever och vem du är.

Operatörerna lagrar i dag dessa uppgifter för att kunna fakturera abonnenterna, men det är förbjudet att spara informationen längre än så. Det omtvistade datalagringsdirektivet kullkastar den svenska hållningen; från att det har varit förbjudet att lagra dessa känsliga uppgifter, till att det nu ska bli obligatoriskt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här