Det är bråttom i Södertälje

2012-03-20 23:00  
Mats Engström, chefredaktör.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Sju veckor har gått sedan chockbeskedet. Astra Zenecas nedläggning av forskningen i Södertälje skapade intensiv debatt. Regeringen tillsatte Lars Leijonborg som samordnare för att minska de negativa effekterna.

Goda förslag har presenterats på en rad möten, ordnade av bland andra Sveriges Ingenjörer. Ändå dröjer åtgärderna. Lars Leijonborg pekar på begränsningarna i sitt mandat.

Det är bråttom. Från början av maj försvinner de uppsagda från verksamheten. De unika tillgångarna i Södertälje riskerar att gå förlorade.

Näringsminister Annie Lööf agerade snabbt när Saab Automobile gick i konkurs. Regeringen presenterade ett åtgärdsprogram med satsningar på innovation och utbildning.

Läget efter Astra Zenecas besked är delvis annorlunda, men även i detta fall krävs statliga insatser. Många aktörer behöver ta ansvar, men regeringen har en särskild roll. Framtiden för life science är en nationell fråga.

En bra början är att lyssna på de anställda.

Akademikerföreningen träffade Lars Leijonborg i förra veckan och hade med sig en rad förslag. Landsting, akademi och privata aktörer bör agera gemensamt för att rädda nyckelfunktionerna i Södertälje. Leijonborg fick höra krav på att det toxikologiska labbet bevaras, och på mer pengar till KI Development och andra aktörer så att nya företagsidéer snabbt kan fångas upp.

Fackförbundet Unionen lämnade över ett tiopunktsprogram till Leijonborg. En stiftelse bör ta över anläggningen i Södertälje, anser Unionen. En annan punkt handlar om mer pengar till forskningen vid Karolinska institutet.

Det behövs en långsiktig strategi för life science i höstens forskningsproposition, men det duger inte att vänta till dess.

Regeringen måste ge Lars Leijonborg och länsstyrelsen tydligare mandat att samordna förhandlingarna. Skjut till de extrapengar som behövs i tilläggsbudgeten om några veckor.

Den senaste tiden har Sveriges vapensamarbete med Saudi­arabien varit i fokus. Ny Teknik kan i detta nummer berätta att den kontroversiella fabriken skulle uppgradera det fransk-tyska robotsystemet HOT, som Saudiarabien haft en längre tid.

Ett vanligt argument för vapen­export är att försäljningen behövs för Sveriges försvarsförmåga. Att vår säkerhet skulle stå och falla med en utländsk fabrik för renovering av missiler från andra länder är svårt att förstå.

Sedan Ekot avslöjade affären har statsråd och myndighetschefer skyllt på varandra. Det är tyvärr ett alltför vanligt fenomen. Känsliga frågor styrs informellt och när det bränner till tar ingen ansvar. Alltför ofta blir de tjänstemän och tekniker som arbetat hårt med frågorna lämnade ensamma.

Ett minimikrav är att de som tagit besluten också står för dem.

Hon blir ny redaktionschef på Ny Teknik

Susanna Baltscheffsky blir ny redaktionschef på Ny Teknik. Hon är i dag prisbelönt miljöreporter på Svenska Dagbladet och har även varit nyhetschef och Stockholmschef på tidningen. Tidigare har Susanna Balt­scheffsky bland annat arbetat som journalist på Ny Teknik och på radions vetenskapsredaktion.

– Med Susanna Baltscheffsky får Ny Teknik en kunnig redaktionschef med stor erfarenhet av kvalitetsjournalistik, säger Mats Engström, chefredaktör på Ny Teknik.

Håkan Abrahamson fortsätter som tillförordnad redaktionschef till dess att Susanna Baltscheffsky börjar sitt nya uppdrag.

Mats Engström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt