Dela upp Vattenfall i förnybart och övrigt

2014-04-30 06:22  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Inför Vattenfalls bolagsstämma i måndags sände SVT ett nyhetsinslag från Proschim i östra Tyskland. Där finns solpaneler och en biogasanläggning, och byns produktion av förnybar el är större än man gör av med.

Nu vill Vattenfall utöka brytningen av brunkol i ett befintligt dagbrott några kilometer bort. Bilden som blir kvar på näthinnan är den brutala skövlingen av landskapet och att bybor tvingas lämna sina hem i det pittoreska samhället.

Intrycket är att Vattenfall ägnar sig åt smutsig och miljöförstörande ”gammelkraft” på bekostnad av ett lokalt, småskaligt engagemang som också leder till nya verksamheter.

Efter tv-inslaget skrev flera på Twitter att de skäms över Vattenfall.

Saken blir inte bättre av att den fossila dominansen i bolaget placerar Vattenfall bland de största utsläpparna av koldioxid i Europa.

Men bortom det smutsiga koldammet finns också ett Vattenfall som är en spelare av rang inom storskalig vindkraft. I Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien äger Vattenfall 900 turbiner som producerar 4 terawattimmar varje år – det motsvarar hälften av vindkraftselen i Sverige år 2013.

Sedan årsskiftet är Vattenfall uppdelat i ett nordiskt och ett europeiskt bolag. Det är synd. Det borde ha delats upp i ”förnybart” och ”övrigt”.

I ett Vattenfall Renewable spelar det ingen roll i vilka länder investeringarna görs, som i fallet med vindkraften. Man kan kraftsamla sina transnationella satsningar under ett tak, vilket borde locka de bästa förmågorna till ett kreativt, kokande och expanderande företag inom förnybar energi.

Och tajmingen är perfekt. För just nu börjar investeringar i förnybar energi, framför allt vind och sol, att bli konkurrenskraftiga. Konsultbolaget McKinsey konstaterar att branschen är intressant för investerare, och att vindinstallationer globalt ökar med 25 procent per år. Resultatet skulle kunna bli nöjdare ägare, bättre ekonomi, mindre klimatutsläpp och färre skäms-tweets.

Kanske kan vi kalla det en energivändning för Vattenfall.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Ledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt