De här borde vara med i rådet, Stefan Löfven!

2015-02-11 07:09  
Ny Tekniks chefsredaktör Susanna Baltscheffsky.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Påannonsen för regeringens innovationsråd började redan innan valrörelsen drog i gång. Uppsnacket har handlat om att det här ska bli ett handlingskraftigt råd. Mycket verkstad och ett minimum av rapportskrivning, har det sagts.

Inom kort offentliggörs rådet. Statsrådsberedningen hittar säkert de mest lämpade rektorerna, forskarna, FoU-cheferna i storbolagen, IVA-ledamöterna och så vidare.

Här kommer några tips på personer som också bör involveras. De ingår alla i innovations- och teknik-Sveriges blodomlopp, och har unik erfarenhet av hur smarta idéer kan förverkligas och växa. Här är de:

• Jan Erik Solem. Medgrundare i Polar Rose som utvecklade teknik för ansiktsigenkänning. Apple köpte bolaget för 200 miljoner kronor, och anställde Solem. Han vet därmed hur en global teknikjätte tänker. Trots drömjobbet flyttade han hem till Sverige för att starta ett nytt bolag.

• Marta Sjögren. Investment manager på riskkapitalbolaget Northzone som letar efter lovande teknikbolag i tidiga skeden. Hennes specialitet är att avgöra när det är läge att satsa –  och när man ska avstå. Hon vet hur riskkaptalvärlden fungerar i praktiken.

• Jane Walerud. Affärsänglar blir allt viktigare för att förverkliga innovationer i Sverige, så självklart ska en ängel vara med. Jane Walerud är dessutom en erkänt skicklig entreprenör. Hon har varit med och startat elva olika företag, bland annat Klarna och Bluetail som såldes för 1,4 milj­arder kronor.

• Pär Hedberg, grundare och vd för Sting, som är en inkubator med bra drag i. Hedberg inser behovet av kontakter utanför Sverige, och är på hugget för att få fram program och finansiering till Sting-bolagen.

• Ingrid Nordmark lämnade jobbet som chef för 4g på Ericsson, för att bli FoU-chef på optonätbolaget Transmode. Hon vet vad som behövs för att företag ska växa sig stora i Sverige, till exempel hur ingenjörerna på arbetsmarknaden matchar företagens behov av kompetens.

Lycka till med arbetet i Innovationsrådet. Vi ser fram emot den utlovade höga aktiviteten.Följ Ny Teknik på Facebook!

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt