Därför lät vi dna-testa Bergmans frimärken

2011-10-18 23:00  
Norbert Andersson, bilreporter. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Det finns inget dna-test som tyder på att Ingmar Bergman skulle vara en bortbyting, det vill säga inte son till Karin Bergman. Den nyhet som Dagens Nyheter basunerade ut i våras, och som blev rubriker i medier jorden runt, baserades på ett dubbelfel.

Första felet var att bara ett frimärke hade analyserats. Att brevet kom från den världsberömde regissören sade inget om vem som hade slickat på frimärket.

På Ny Tekniks initiativ gjordes därför fler tester, som gav samma resultat som det första. Men vid en kontroll upptäcktes att vad som hela tiden tolkats som Ingmar Bergmans mitokondrie-dna, i själva verket kom från en av labbets tekniker.

Ny Tekniks primära intresse i den här affären är inte att reda ut Ingmar Bergmans släktförhållanden, även om den frågan kan vara intressant i ett annat sammanhang. Syftet var att ta reda på hur en relativt färsk teknik kan ta steget från forskning och bevis vid rättegångar, till att bli en tjänst som alla kan utnyttja.

Men uppenbarligen är steget dithän större än vad både vi och det laboratorium som gjorde Bergman-analyserna hade trott.

Detta innebär inte att tekniken i sig skulle vara otillförlitlig. Men i likhet med så många andra områden krävs mycket utveckling innan man kan gå från laboratorieskala till en kommersiell tjänst. Det krävs också att alla steg ?i analysprocessen är så säkra att man kan lita på slutresultatet. Detta gäller oavsett om analysen beställts av en intresserad privatperson eller har en större juridisk eller ekonomisk betydelse.

De upprepade misstag som gjorts vid Rättsmedicinalverket visar att en sådan kvalitetssäkring brådskar. Annars kommer tilltron till alla liknande dna-tester att erodera likt ett sandslott i ösregn.

Norbert Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt