Därför är ehec så skrämmande

2011-06-08 23:00  
Norbert Andersson, bilreporter. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

När detta skrivs har ett tjugotal personer dött och ytterligare flera hundra blivit allvarligt sjuka till följd av ehec-smittan.

<p>Ingen vet varifrån smittan kommer och många fruktar att den kan dyka upp igen.</p> <p>Vi har lärt oss sedan barnsben att bakterier är farliga, att de är grunden för en rad allvarliga sjukdomar. Men lika sant är att bakterier är våra viktigaste vänner. Utan ett par kilo bakterier i magen skulle vi inte överleva.</p> <p>Industrialiseringen av livsmedelshanteringen, med oändliga processer i stora fabriker och en lång rad syntetiska tillsatser, har delvis ersatt vänliga bakterier med farliga. I boken Döden i grytan visar författarna Mats-Eric Nilsson och Henrik Ennart på avigsidor i industrialiseringen av jordbruket.</p> <p>Även många andra har slagit larm om att matfabrikerna riskerar att bli bakterie- och virusfabriker. Och att modern djurhållning skapat nya sjukdomar för både djur och människor.</p> <p>Men att vrida klockan tillbaka är inget alternativ. Även om så kallad stenålderskost anses vara nyttig - särskilt för oss skrivbordsslavar - var stenåldern inget hälsohem. Tvärtom har människan aldrig varit så frisk som nu. Och ju friskare vi blir, desto högre krav har vi på att slipa sjukdomar.</p> <p>Därför är utbrottet av ehec så skrämmande. Vi vet inte varifrån det kommer och hur det sprids. Vad värre är: vi har ingen aning om huruvida det finns något botemedel.</p> <p>Det som möjligen kan dämpa paniken är att vi tidigare har lyckats stoppa andra, och värre sjukdomsutbrott, som fågelinfluensan.</p> <p>Vi har också utrotat sjukdomar som tidigare skördat miljontals människors liv, exempelvis smittkoppor.</p> <p>Även den nya typen av ehec lär kunna bekämpas, framför allt i ett internationellt samarbete.</p> <p>Men det skulle onekligen kännas tryggare om den europeiska jordbrukspolitiken fokuserade på konsumenternas bästa, och inte i huvudsak på producenternas.</p> <p>Det skulle också kännas tryggare om läkemedelsbolagen lyckades utveckla effektivare antibiotika än dagens, där överanvändningen har drivit fram allt fler och aggressivare resistenta bakterier.</p>

Norbert Andersson

Mer om: Virus Inledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt