”Damberg - punktera inte projekt som fungerar”

2015-05-29 05:40  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Näringsminister Mikael Damberg punkterar existerande projekt för internationalisering av småföretag. Varför inte fortsätta med det vinnande konceptet för svensk export och industriell tillväxt? Det undrar Fredrik Sidahl och Per-Ewe Wendel, Fordonskomponentgruppen.

Nyligen presenterade närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) ett massmedialt utspel kring bland annat underlättande av småföretagens internationalisering.

Detta ska ske genom bildandet av ”Team Sweden”, som bygger på en större samordning mellan de myndigheter som arbetar med exporterande företag.

I sig utmärkt, när det väl är på banan.

Men under tiden har bra, fungerande projekt som skapar internationella affärer och kontakter för i första hand små och medelstora företag, SME, parkerats eller i bästa fall ställts på tomgång.

Från Fordonskomponentgruppens (FKG) sida har vi ett talande exempel på hur obeslutsamhet och nya nationella strategiska övervägande kring export, kan punktera ett både framgångsrikt och kostnadseffektivt internationaliseringsprojekt för leverantörsindustrin. Det heter Go Global.

För 5 miljoner kronor årligen, kanaliserade genom Tillväxtverket, får de deltagande leverantörsföretagen och den svenska staten en fantastisk utväxling på de insatta skattekronorna. Företagen växer tack vare export, mer utvecklade affärer eller förstärkt konkurrenskraft.

Vi är alla rörande överens om att den största utmaningen för många svenska små- och medelstora industriföretag är globaliseringen. Men det är inte bara en utmaning i dess negativa mening, utan även en möjlighet för dem som har – eller ges – möjlighet.

Genom denna utmaning föds i andra länder visioner som den tyska Industrie 4.0 och andra nationella satsningar på ny- och återindustrialisering. Alla i syfte att skapa jobb och tillväxt för att framtidssäkra välfärdssamhället – det vill säga mat på bordet och tak över huvudet även i morgon.

Den socialdemokratiske närings- och innovationsministern Mikael Damberg och hans kolleger i den rödgröna regeringen talar gärna om att de små och medelstora industriföretagen ska följa med de globala svenska storföretagen. De kallar det för småföretagens internationalisering. Som nämnt, tanken är god och därom råder inget som helst tvivel.

Det vet vi eftersom bland annat flera av fordonsindustrins leverantörer har tagit rygg på de svenska fordonstillverkarna utomlands. Fordonsindustrin är det goda exemplet.

Men för att de små och medelstora företagen, SME, ska kunna få luft under vingarna, krävs många gånger en liten knuff så att de tar sig utanför landets gränser. Sedan mer än ett decennium tillbaka finns just detta speciella utvecklingsprogram för leverantörsföretag med det statliga Tillväxtverket som huvudman.

Tack vare programmet Go Global har bland annat ett 40-tal delegationsresor genomförts för leverantörsföretag i syfte att lära och etablera kontakt med nya marknader, nya leverantörer eller nya samarbetspartners på tillväxtmarknader.

Programmet är oerhört bra och har inneburit både utveckling och nya möjligheter för deltagande företag tack vare det stöd till projektledning som skett via delfinansiering från Tillväxtverkets leverantörsprogram. Alla andra kostnader, resor, hotell och den egna arbetsinsatsen, svarar de deltagande företagen för.

Bara under det senaste året har svenska leverantörer besökt fordonstillverkare och leverantörer i Ryssland, Kina, Storbritannien, Mexiko och allra senast Iran genom Go Global med stöd från Tillväxtverkets leverantörsprogram. Det pratas affärer och en av tre deltagare har redan aktiviteter igång, enligt de löpande utvärderingar som FKG:s projektledning svarar för.

Frågan till Mikael Damberg är – varför inte fortsätta med ett vinnande koncept som ligger i helt i linje även med denna regerings intentioner kring svensk export och industriell tillväxt?

Det hjälper inte att regeringen pratar om internationalisering ett ”Team Sweden”, det måste även till snabba beslut som innebär att pengar finns till sådant som redan är så fantastiskt bra..

Fredrik Sidahl, vd FKG

Per-Ewe Wendel, ordförande FKG

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt