”Dags att välja väg – satsa på elbilen”

2017-10-23 10:58  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT Vi behöver inte välja det minst dåliga - vi kan välja den väg som leder till ett hållbart samhälle. Bara vi vet vart vi vill komma, skriver Per Ribbing.

Den senaste tidens debatt om elbilar har störts av ”alt facts” om batteriernas miljöpåverkan och varit lika förvirrad som många andra debatter om hur vi bäst tar oss till ett hållbart samhälle. Prognoser som metod för att planera framtiden har lika stora brister som Alice i Underlandets sätt att välja väg.

Alice: Kan du snälla berätta vilken väg jag ska välja?

Katten: Det beror ju på vart du vill komma?

Alice: Det vet jag inte.

Katten: Men då spelar det ju ingen roll vilken väg du väljer.

Alice: Bara jag kommer nå’nstans.

Katten: Oh, men det gör du, bara du går tillräckligt långt.

Ur Alice i Underlandet av Lewis Carroll

Flera debattörer hävdar att dieselbilar skulle vara bättre för miljön än elbilar – för de ”släpper ut mindre”. Liknande artiklar går tretton på dussinet. Författarna till dessa inlägg har en tydlig likhet med sagans Alice: de vet inte vart de vill gå.

När det gäller hållbar utveckling är det av avgörande betydelse att man vet vart man vill gå, hur målet ser ut, hur man definierar framgång i sitt strävande. Inlägg som menar att dieselbilar är ”miljöbra” saknar en sådan vetenskaplig definition. Debattörerna tar upp olika sätt att förstöra planetens livsuppehållande funktioner – och kommer sen fram till att vi ska välja de som minst förstör dessa vitala system. De vill tydligen välja pest eller kolera. Men det är en falsk bild.

Vi kan välja att agera klokt och strategiskt och bevara en frisk planet. Vi kan välja att stödja den utveckling som leder till en frisk natur, ett stabilt klimat, giftfri miljö, kort sagt: en hållbar utveckling, en utveckling som inte systematiskt ökar risken för att de livsuppehållande systemen på planeten Jorden helt slås ut.

De vetenskapliga ramarna för ett hållbart samhälle är framtagna här i Sverige under ledning av professor Karl-Henrik Robèrt och finns publicerade i flera vetenskapliga tidskrifter. Nu senast i Journal for Cleaner Production, vol 140, januari 2017. Planeringsverktyget heter FSSD: Framework for Strategic Sustainable Development. Hållbarhetsprinciperna (ramvillkoren) för ett hållbart samhälle är följande:

I det hållbara samhället utsätts inte naturen för systematisk:

1. koncentrationsökning av ämnen från berggrunden

2. koncentrationsökning av ämnen från samhällets produktion

3. undanträngning med fysiska metoder

...och i det samhället bidrar vi inte till att människor utsätts för strukturella hinder för: 4. hälsa 5. inflytande 6. kompetens 7. opartiskhet 8. meningsskapande.

För att ha en rimlig chans att röra oss i rätt riktning ser man hur uppenbart felaktigt det är att satsa på värmemaskiner som ger mer värme än mekaniskt arbete (som explosionsmotorer, typ Diesel eller Otto). Man sitter ju inte i bilen för att bli varm – man sitter i bilen för att förflytta sig.

Av 100 liter bränsle försvinner 70-80 liter till värme direkt i motorn. Andra energiförluster i systemet ”fossilbil” gör att mindre än 10 liter av de 100 tankade ger den eftersträvade förflyttningen.

Elmotorns vida överlägsna energieffektivitet (> 90 procent) och den i dag självklara möjligheten att välja till exempel vindel eller solel att driva sin elbil med gör det hela till ett enkelt val: Det är elbilen vi ska satsa på - inte fossilbilen. Den är fossil i tanken – och i tanken.

Elbilen kan bli ett draglok för satsningar på ny hållbar elproduktion, som vindkraft, solkraft, strömkraft och vågkraft. Flera laddstationer för elbilar har redan byggts med solceller. Teslas Gigafactory drivs till 100 procent av solceller, Northvolts fabrik kommer att drivas av Skellefteå Krafts gröna el och du vet att du får miljömärkt el i samtliga snabbladdare i Sverige.

Och slutligen – betänk – Elbilar bör bli Delbilar!

Per Ribbing, civilingenjör och pappa

”Men vart vill du komma, Alice?”

Alice: Kan du snälla berätta vilken väg jag ska välja?

Katten: Det beror ju på vart du vill komma?

Alice: Det vet jag inte.

Katten: Men då spelar det ju ingen roll vilken väg du väljer.

Alice: Bara jag kommer nånstans.

Katten: Oh, men det gör du ju längs alla vägar, bara du går tillräckligt långt.

Alice: Would you tell me, please, which way I ought to go from here?

The Cat: That depends a good deal on where you want to get to.

Alice: I don't much care where.

The Cat: Then it doesn't much matter which way you go.

Alice: …so long as I get somewhere.

The Cat: Oh, you're sure to do that, if only you walk long enough.

Mer om: Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt