Opinion

”Chefer satsar miljarder på it – utan att ha koll”

Tomas Qviberg, vd Konsultkompaniet

DEBATT. Många företag outsourcar både it-service och systemutveckling till andra länder i tron att det ska bli billigare. Men det finns inga tecken på att det blir billigare. Däremot uppstår svåra språk-, flexibilitets- och ledtidsproblem, skriver Tomas Qviberg, Konsultkompaniet.

Bristen på it-kompetens hos ledningarna i svenska företag och myndigheter börjar bli allt allvarligare. Tidigare krävdes normalt en ledning där personer med kompetens inom juridik, ekonomi och teknik ingick, vanligen med god erfarenhet av de områden som företaget eller myndigheten verkade inom. Tillsammans kunde ledningen fatta relevanta beslut inom i stort sett alla områden som berörde verksamheten.

I dag är bilden en annan. It-systemen har gjort sitt intåg överallt. Närmare 20 procent av företagens och myndigheternas investeringar är inriktade på it. På många håll har de dessutom blivit verksamhetskritiska, en utveckling som knappast kommer att minska. Jag tänker på e-handel, bank och försäkringsverksamhet men också avgörande inom allt fler myndigheter.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här