”Byggskandalen liknar kejsarens nya kläder”

2015-06-16 18:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Många i byggbranschen måste ha insett riskerna med enstegstätade fasader. Om inte åtgärder vidtas självmant krävs skärpta regler, skriver chefsjuristen Ulf Stenberg på Villaägarnas Riksförbund.

Högsta domstolen har fastställt att enstegstätade fasader på träregelväggar är en felaktig konstruktion. Problemet är att byggbolagen har uppfört mellan 110 000 och 160 000 bostäder med enstegstätade fasader, varav upp till 22 000 småhus. I dessa hus bor och arbetar 100 000-tals människor i Sverige. Kostnaderna för att åtgärda dem kommer att uppgå till mångmiljardbelopp i den största byggskandalen någonsin i Sverige.

Konstruktionen strider mot grundläggande byggnadsteknik, varför byggskandalen har rätt mycket av kejsarens nya kläder över sig.

Många i byggbranschen måste ha insett att konstruktionen inte skulle fungera, men höll sig tysta för att precis som i sagan inte framstå som okunniga. Andra fick helt enkelt inte gehör för sin kritiska uppfattning. Det finns dock byggbolag som gick mot strömmen och valde att avstå från att använda sig av enstegstätade fasader.

Enstegstätade fasader är bara en byggskandal i repris från 1990-talets USA, Kanada och Nya Zeeland, där flera internationella koncerner i byggmaterielbranschen var inblandade. De verkar dock inte ha haft några moraliska betänkligheter mot att sälja enstegstätade fasader i Sverige.

Intresset för ekonomiskt, miljömässigt, etiskt och socialt ansvarstagande växer. Ur det perspektivet är enstegstätade fasader en katastrof, då reparationskostnaderna uppgår till mångmiljardbelopp, tiotusentals ton byggmaterial måste kasseras i förtid samt att 1 000-tals människor tvingas bo och arbeta i fukt- och mögelskadade hus.

Risken för framtida byggskandaler skulle utifrån erfarenheterna från enstegstätade fasader kunna minskas på följande sätt.

1 Låt inte snålheten bedra visheten. Välj hellre beprövade än oprövade byggmetoder, även om de skulle vara några kronor dyrare.

2 Satsa på kvalitativa och säkra konstruktioner, som har lägre risk att skadas om det som inte får hända trots allt händer, till exempel att vatten skulle komma att läcka in någonstans.

3 Ha en företagskultur som i praktiken – inte bara i något fluffigt policydokument – tillåter anställda att föra fram sin mening utan risk för repressalier. Strömlinjeformade ja-sägarorganisationer är en fara för sig själva.

4 Ha en bättre omvärldsbevakning, som även har blickarna riktade utomlands.

5 Reagera och agera snabbare, när signaler om fel kommer in.

6 Främja bättre kunskap om fukt i byggnadskonstruktioner samt om hur olika delar i byggnadskonstruktioner som helhet fungerar tillsammans.

Skulle byggbranschen sakna tillräckliga drivkrafter att vidta åtgärder på egen hand för att undvika framtida byggskandaler, är alternativet skärpt lagstiftning vilket innebär negativa ekonomiska konsekvenser för de bolag som inte sköter sig.

Ulf Stenberg Chefsjurist, Villaägarnas Riksförbund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt