”Bygg ut vattenkraften i stället”

2012-03-20 07:30  
Det finns flera storskaliga satsningar på vindkraft och det går att använda olika tekniska lösningar i vindkraftverk. De effektivaste är dock så kallade direktdrivna turbiner som inte behöver underhållskrävande växellådor och är flera ton lättare än konventionella designer. Foto: Scanpix

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Ställ särintressenas argument för fiskar och fiskare mot de uppenbara fördelarna med utbyggd vattenkraft. Så kan vi sluta diskutera nackdelar med vind- och kärnkraft, skriver Sven Sjösted.

Det förs en diskussion i vårt land om huvudsakligen vind- respektive kärnkraft. Båda förknippade med problem i olika former. Trots att den är väl fungerande och sedan länge beprövad finns vattenkraften överhuvudtaget inte med i debatten.

Vi har såväl små vattendrag som stora älvar, dåligt eller inte alls utnyttjade för elproduktion. Jag anser att vattenkraft är den mest miljövänliga, minst skadliga respektive mest ofarliga elproduktionsteknik som finns möjligtvis med undantag för solcellsteknik. Denna hanteras dock i en helt annan skala.

Sätt i gång en diskussion om utbyggnad av vattenkraft! Analysera riksdagsbesluten om skyddade älvar, argumentera mot de idealister och lobbykretsar som indignerade hävdar fiskars respektive fiskares sär­intressen, ställ dessa mot de uppenbara fördelar en utbyggd vattenkraft har.

Sven Sjösted, Lilla Edet, Pensionerad ingenjör

Mer om: Debatt Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt