Bygg mer – skyll inte på reglerna

2014-05-28 07:00  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Bostadsbristen har börjat sjuda som en av de heta frågorna inför valet i höst. Debatten har tagit fart senaste veckorna, och nu är det företagare och andra representanter från näringslivet som målar upp svårigheterna att få tag i bostäder som ett allvarligt hot mot tillväxt och utveckling.

Snabbväxande teknikföretag som Spotify och Dice vittnar om hur svårt de har att rekrytera de bästa förmågorna, när deras boende inte kan lösas. Och tidigare i år skrev Stockholms Handelskammares vd, Maria Rankka, en debattartikel i Ny Teknik om att Stockholm är en av få huvudstäder i Europa där företagen inte kan anställa på grund av bostadssituationen. Hennes förslag till lösning är att avskaffa hyresregleringarna så att företagen får tillgång till många små lägenheter för sina anställda.

Ofta är det just regelkrånglet – som ju i en del fall finns till för att hålla hyrorna nere – som pekas ut som en bromskloss för byggandet. I andra fall är det den kommunala planprocessen som behöver förenklas, anser i alla fall bostadsminister Stefan Attefall. Men är det så säkert att reglerna är huvudproblemet?

I 25 tillväxtkommuner finns det färdiga detaljplaner för att bygga 72 000 lägenheter. Men byggbolagen har bara påbörjat drygt 13 000 av dem, enligt en rapport som Sweco har gjort åt Sveriges kommuner och landsting.

Enligt utredaren är den tyngst vägande orsaken att byggföretagen väntar på ännu bättre marknadsförutsättningar. Företagen visar sig också ha måttligt intresse av att bygga i mindre centrala områden, även om det finns behov av bostäder där.

Att få fart på bostadsbyggandet där det behövs är viktigt, inte bara för att personer med efterfrågad kompetens ska kunna verka i Sverige, utan även för att våra unga vuxna ska kunna flytta hemifrån.

I Saudiarabien är bostadsbyggandet ingen valfråga, för där finns varken politiska partier eller allmänna val. Där byggs världens högsta byggnad. Läs om den tekniska utmaningen i den här veckans Ny Teknik.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt