Brogren är ett klockrent val

2009-05-05 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Spekulationerna har varit många om vem som skulle ta över på Vinnova efter Per Eriksson. Och det blev en total överraskning när beskedet kom i förra veckan: Charlotte Brogren, utvecklingschef på ABB Robotics. Hon fanns inte med bland de många förhandstipsen.

Men låt mig säga det med en gång: Valet av gd är klockrent. Charlotte Brogren uppfyller alla krav man kan ställa på chefen för en myndighet som ska pytsa ut två FoU-miljarder över Tekniksverige:

* Har disputerat (teknisk doktor med en avhandling om avgasrening).

* Har lång industriell erfarenhet av forskning och utveckling i stora företag som ÅF, Aga, ABB.

* Kan riskkapital och sitter i styrelsen för Industrifonden och KTH Holding.

* Engagerad i forskningspolitik och ingick i regeringens forskningsberedning.

* Van att debattera FoU-frågor, bland annat här i Ny Teknik.

Det hon möjligen saknar är egen erfarenhet som entreprenör. Men det vägs upp, mer än väl, av hennes internationella erfarenheter och nätverk. Den globala utblicken blir allt viktigare i takt med att FoU internationaliseras.

Hon har också tydliga åsikter, så här uttryckte hon sig i en debattartikel i Ny Teknik för tre år sedan: "Vad ska Sverige då satsa på? Alla managementböcker visar att oddsen för att lyckas genom att ytterligare förbättra det man redan är bra på, är betydligt högre än att bygga upp helt nya områden."

Alltså: vässa ett antal profilområden och våga välja bort. Hon är dessutom en varm anhängare av samarbete mellan näringsliv, stat och universitet.

***

I förra veckan presenterades styrelsen för Fouriertransform, det statliga riskkapitalbolag som ska investera tre FoU-miljarder i fordonsindustrin. Det tog Maud Olofsson exakt 138 dagar att komma till skott. Snacka om rekord i långsam rivstart.

***

26 unga lovande teknikbolag ställer i dag ut på Innovation & Technology 2009 i Kista. Huvudtalare är Daniel Ek, grundare och vd för hajpade musiktjänsten Spotify. Enligt Daniel Ek har Spotify nu två miljoner användare. Snabbast växer marknaden i Storbritannien. Där har spotify redan blivit ett verb.

***

På torsdag är det final i Teknik-SM på Kulturhuset i Stockholm. Vår problematiske professor, Göran Grimvall, är domare. Vem som vinner - Luleå, Chalmers eller Lund - får du snabbt veta på nyteknik.se.

***

Finn upp fyller trettio år. Ny Teknik har varit med från starten och det är vi också på måndag när kronprinssessan Victoria delar ut priser till innovativa ungdomar. Nytt för i år är Ny Tekniks lärarpris, som går till en eldsjäl i katedern.

Lars Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt