Opinion

”Bredband åt alla - även på landsbygden”

Det är de unga som ska driva bygdens utveckling framåt. Utan snabb uppkoppling lär de inte stanna kvar, enligt debattörerna. Foto: Henrik Montgomery / TT
Åse Blombäck Riksorganisationen Hela Sverige ska leva
Staffan Nilsson Riksorganisationen Hela Sverige ska leva

DEBATT. Enda chansen att hålla liv i landsbygden är att bredbandet når ut i alla byar. Målet om 90 procents täckning duger inte. Ett snabbt bredband är lika nödvändigt som att ha vägar, el och telefon, skriver Åse Blombäck och Staffan Nilsson på organisationen Hela Sverige ska leva.

Den förra regeringens mål var att senast 2020 ska 90 procent av de svenska hushållen ha 100 Mbit/s, medan de resterande tio procenten ska ha goda möjligheter att använda elektroniska samhällstjänster och service. Det målet duger inte. Redan förra valet drev vi frågan om att varenda by ska ha 100 Mbit/s senast 2015. Det står vi fast vid.

Bredband är extra viktigt på landsbygden. Där kan modern teknik uppväga långa fysiska avstånd och ligga till grund för tillgänglig service i form av e-hälsa och kontaktmöjligheter med myndigheter. Det digitala nätet är ett redskap i vardagen, som levererar och tar emot både samhällsinformation och service i ökande grad. Att ha ett snabbt bredband är snart lika självklart – och nödvändigt – som att ha vägar, el och telefon. Ett väl utbyggt bredband ökar också landsbygdens attraktionskraft och gör glesbebodda områden bättre rustade för dem som vill leva där.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här